[BAKINA KUHINJA] Savršen recept za kiseljenje cikle

Barbara Jurišić
15. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Cikla i krastavci su među prvima koji dozru za spremanje te ih već možete pronaći u trgovinama i na tržnici. Kiseljenje povrća je metoda koja se generacijama koristi kako bi se isto spremalo za zimu. Tako spremana hrana je izuzetno bogata elektrolitima zbog unosa soli, šećera i kiseline dok je samo povrće bogato raznim vitaminima i mineralima.

Kisela cikla
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Recepti za kiseljenje povrća su, uglavnom, varijacije na temu. Razlika je tek u par sastojaka. U ovom slučaju ćemo kiseliti ciklu. Cikla je jedno izuzetno povrće jer je bogato željezom, kalijem, folnom kiselinom, C vitaminom i drugima. Njeno dugotrajno konzumiranje može uticati na snižavanje krvnoga tlaka.

SASTOJCI (za 9 kg cikle):

  • 3 L vode
  • 1 L alkoholnog octa
  • 1 vinobran
  • 15 dag soli
  • 25 dag šećera
  • U ciklu dodati čajnu žlicu kima

PRIPREMA CIKLE:

  • Ukloniti listove te oprati ciklu.

Oprana cikla koja je spremna za kuhanje
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Kuhajte ciklu dok nije dovoljno mekana da ju možete probiti vilicom. Mladoj cikli treba kraće nego starijoj.
  • Skuhanu ciklu ohladite te ogulite. Narežite ih na ploške.

Narezana cikla
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • U lonac stavite sve sastojke te zagrijavajte do vrenja, nije potrebno duže.
  • Narezanu ciklu prelijte vrućim octom i ostavite preko noći.
  • Napunite teglice ciklom, sabijte što više možete i napunite preostali prostor u teglici tekućinom u kojoj je cikla stajala.
  • Preostalu tekućinu možete sačuvati u staklenoj boci ili teglici te popiti ili koristiti za začinjavanje salati.
  • Na dno velikog lonca stavite krpu kako teglice ne bi udarale o dno te prokuhajte teglice dok ne postanu tople.

Pasteriziranje cikle
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Tople teglice zamotajte u tkaninu kako bi se postupno hladile. Tako će se u teglicama napraviti vakuum te će moći duže stajati

Hlađenje cikle
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Teglice čuvati u frižideru ili na tamnom hladnijem mjestu.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap