Rižoto od blitve lagan je i za pripremu jednostavan ručak. Obogatili smo ga pancetom koja daje savršeni kontrast ovom kremastom povrću, a na kraju sve začinili nježnom i zdravom skutom. Ako vam se ovu supernamirnicu više ne da jesti kuhanu s krumpirom, onda je ovaj recept idealno rješenje.
Blitva je kraljica dalmatinske kuhinje. Obiluje kalcijem, magnezijem, željezom, vitaminima te ostalim nutritivnim tvarima. Ako ste se zasitili kuhane blitve s krumpirom, možda je vrijeme da probate rižoto do blitve. Već smo ranije pisali recept za prhku pitu s blitvom, koji možete pronaći ovdje. Od blitve se mogu raditi i palačinke, umaci te ostala zdrava jela.
Ovoga puta smo za lagani ručak odlučili napraviti rižoto od blitve. Obogatili smo ga pancetom, koja laganoj i kremastoj teksturi raskuhane blitve daje savršen kontrast, a jelo smo na kraju začinili kockicama skute. Skuta je vrsta mladog mekog sira koji se pravi od sirutke, zbog čega nije mastan i obiluje brojnim mineralima i vitaminima. Jelo možete prilagoditi vlastitom ukusu ili koristiti one namirnice koje imate u hladnjaku. Sve što vam zapravo treba su riža i blitva. Umjesto riže, možete koristiti i ječam, ali priprema u tom slučaju traje dulje.
SASTOJCI:
- pola kilograma blitve
- šalica riže
- glavica crvenog luka
- dva režnja češnjaka
- komadić pancete
- komadić skuta sira
- sol i papar
PRIPREMA:
Blitvu operite, odvojite stabljike (ako želite) i listove narežite na trakice. Luk nasjeckajte na sitno pa ga prepržite na malo maslinova ulja. Kada je luk gotov, dodajte mu opranu i osušenu rižu. Miješajte pa dodajte kockice pancete. Kada se panceta malo zapeče, a riža zacakli, postepeno podlijevajte vodom.
Kada riža počne dobivati kremastu strukturu, što je obično nakon oko 20 minuta, dodajte blitvu. Kada je blitva gotova, a riža kuhana, dakle za još nekih desetak minuta, vaše jelo je gotovo. Tekućine treba ostati toliko da rižito ima kremastu teksturu. Na kraju ubacite kockice skute i sve još jednom lagano promiješajte.
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.