Bakina kuhinja: Rižoto koji traži dobru pripremu, a izbor povrća je na vama

Jasmina Grgurić Zanze
21. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Ljetni rižoto možete pripremiti od povrća kojeg imate u frižideru ili kištri. Prvi izbor svakako je ono sezonsko, ali za dobar rižoto najbitnija je priprema, dok sastojci mogu biti minimalni. Za bazu smo koristili luk, mrkvu i korijen peršina uz rajčicu s dodatkom šparoga na kraju. Umjesto šparoga poslužit će i tikvica, patlidžan, paprika…

Ljetni rižoto od povrća | Mirovina.hr

Ljetni rižoto od povrća | Mirovina.hr

Kuhanje ljeti može predstavljati pravi izazov, a u nedostatku ideja jednom tjedno možemo se odlučiti za rižoto od povrća. Kod pripreme je važna samo dobra baza, dok je izbor povrća isključivo na vama. Koristili smo Arborio rižu, ali može poslužiti i bilo koja druga vrsta riže, po mogućnosti okruglog zrna. Baza našeg rižota su luk i mrkva, s dodatkom šparoga na samom kraju pripreme.

Šparoge smo imali u zamrzivaču još iz rane proljetne berbe, ali možete koristiti bilo koje sezonsko svježe ili zamrznuto povrće kojim raspolažete. Ipak, savjetujemo da mrkvu ne preskačete, jer daje slatkoću koja pruža idealan balans u kombinaciji s rajčicom, paprikom, patlidžanom, tikvicama ili ostalim povrćem. Najvažnija od svega je, kako smo već rekli, priprema.

SASTOJCI:

  • Šalica riže
  • Jedan crveni luk
  • Dva režnja češnjaka
  • Jedva velika mrkva
  • Jedan veliki peršin
  • Jedna rajčica
  • Povrće po želji (šparoge, paprika, tikvica, patlidžan, grašak…)
  • Malo maslinova ili drugog ulja
  • Malo maslaca
  • Ribani tvrdi sir
  • List peršina, list lovora i ostali začini po želji

PRIPREMA:

Rižu operite u situ i ostavite da se osuši. Narežite na sitno crveni luk i lagano ga dinstajte na malo ulja. Kada luk zastakli, dodajte rižu i pržite je dok ne postane staklasta. Tada dodajte češnjak, posolite i dodajte malo vode ili zalijevajte postepeno s temeljcem.

Mrkvu narežite na kratke štapiće ili naribajte, narežite i korijen peršina pa dodajte u rižu. Dinstajte kraće vrijeme i podlijevajte malo po potrebi. Nakon toga narežite rajčicu i dodajte u jelo, a potom i ostalo povrće koje već imate. Dodajte i začine po želji pa nastavite povremeno podlijevati i miješati po potrebi. Radite to sve dok riža ne postane kremasta, odnosno dok zrna ne omekšaju. Na samom kraju umiješajte malo maslaca i ribanog sira i rižoto je gotov.

Sve recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap