[BAKINA KUHINJA] Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
Pečeni krumpir idealno je zimsko jelo. Povoljno, ukusno i dovoljno kalorično već i kao samostalni ručak koji obogatiti možemo zelenom salatom, ribanim kupusom, ciklom ili ukiseljenim povrćem… Krumpir je oduvijek bio sastavni dio tradicionalne kuhinje, a naše su ga bake pripremale na mnogo načina. Zahvaljujući društvenim mrežama, uvijek možemo doznati neke nove trendove i trikove čak i za najjednostavnija jela poput ovog. Mladi kuhar podijelio je upravo jedan takav recept i njime osvojio internet.
View this post on Instagram
Kako pripremiti savršeno pečeni krumpir zna mladi kuhar Jeremy Scheck čiji je recept na društvenoj mreži TikTok pregledalo više od četiri milijuna ljudi, a zaradio je i preko pola milijuna lajkova, piše Real simple. Naime, on otkriva nekoliko trikova pomoću kojih ćete dobiti preukusno jelo.
Birajte krumpire s tankom, glatkom korom
Kod izbora najboljeg krumpira za pečenje, Jeremy savjetuje one s tankom, glatkom korom, kao što su Yukon zlatni ili crveni krumpir. Razlog je taj što ove sorte nakon kuhanja i pečenja zadržavaju oblik i hrskavost izvana, a ostaju mekane iznutra.
Stavljajte ih u hladnu vodu
Kuhar je uzeo nekoliko krumpira, izrezao ih na komade i stavio u hladnu vodu. Tako će se puno ravnomjernije skuhati nego stavljanjem u kipuću vodu, pri čemu unutrašnjost može ostati sirova, dok će se izvana pretvoriti u kašu, što nikako nije dobro za kasnije pečenje.
Jako puno soli u vodu
Kod kuhanja, krumpirima prema savjetu ovog kuhara treba dodati jako puno soli, jer većina ionako ostaje u vodi. Ako ne stavimo dovoljno, oni neće poprimiti slanost.
“Nećete pojesti svu sol, ali voda treba biti jako slana kako bi krumpiri dobili na okusu. Oni će upiti manji dio” – pojašnjava Jeremy.
Ugrubo ih promiješajte s kuhačom
Nakon kuhanja, krumpire treba jako dobro ocijediti i osušiti kako bi se što bolje zapekli. Nakon toga ih promiješamo s kuhačom na način da se svaki komad neznatno zgnječi, što će omogućiti maksimalnu hrskavost prilikom pečenja.
Pleh za pečenje i masnoću prethodno zagrijte
Ovaj korak nije nužan, ali je jedan od najdražih trikova kako bi se povećao potencijal krumpira da što bolje porumeni. Također, malo će i skratiti vrijeme pečenja.
Začini
Nema ništa loše u običnom okusu krumpira, ali bit će ukusniji ako mu, kako savjetuje Jeremy, dodate ružmarin, mljevenu papriku, češnjak u prahu, papar, origano, timijan i morsku sol.
Pecite krumpire na 230°C oko 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskavi, piše Real Simple.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo ccc