[BAKINA KUHINJA] Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet

Jasmina Grgurić Zanze
24. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Pečeni krumpir idealno je zimsko jelo. Povoljno, ukusno i dovoljno kalorično već i kao samostalni ručak koji obogatiti možemo zelenom salatom, ribanim kupusom, ciklom ili ukiseljenim povrćem… Krumpir je oduvijek bio sastavni dio tradicionalne kuhinje, a naše su ga bake pripremale na mnogo načina. Zahvaljujući društvenim mrežama, uvijek možemo doznati neke nove trendove i trikove čak i za najjednostavnija jela poput ovog. Mladi kuhar podijelio je upravo jedan takav recept i njime osvojio internet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeremy Scheck (@scheckeats)

Kako pripremiti savršeno pečeni krumpir zna mladi kuhar Jeremy Scheck čiji je recept na društvenoj mreži TikTok pregledalo više od četiri milijuna ljudi, a zaradio je i preko pola milijuna lajkova, piše Real simple. Naime, on otkriva nekoliko trikova pomoću kojih ćete dobiti preukusno jelo.

Birajte krumpire s tankom, glatkom korom

Kod izbora najboljeg krumpira za pečenje, Jeremy savjetuje one s tankom, glatkom korom, kao što su Yukon zlatni ili crveni krumpir. Razlog je taj što ove sorte nakon kuhanja i pečenja zadržavaju oblik i hrskavost izvana, a ostaju mekane iznutra.

Stavljajte ih u hladnu vodu

Kuhar je uzeo nekoliko krumpira, izrezao ih na komade i stavio u hladnu vodu. Tako će se puno ravnomjernije skuhati nego stavljanjem u kipuću vodu, pri čemu unutrašnjost može ostati sirova, dok će se izvana pretvoriti u kašu, što nikako nije dobro za kasnije pečenje.

Jako puno soli u vodu

Kod kuhanja, krumpirima prema savjetu ovog kuhara treba dodati jako puno soli, jer većina ionako ostaje u vodi. Ako ne stavimo dovoljno, oni neće poprimiti slanost.

 “Nećete pojesti svu sol, ali voda treba biti jako slana kako bi krumpiri dobili na okusu. Oni će upiti manji dio” – pojašnjava Jeremy.

Ugrubo ih promiješajte s kuhačom

Nakon kuhanja, krumpire treba jako dobro ocijediti i osušiti kako bi se što bolje zapekli. Nakon toga ih promiješamo s kuhačom na način da se svaki komad neznatno zgnječi, što će omogućiti maksimalnu hrskavost prilikom pečenja.

Pleh za pečenje i masnoću prethodno zagrijte

Ovaj korak nije nužan, ali je jedan od najdražih trikova kako bi se povećao potencijal krumpira da što bolje porumeni. Također, malo će i skratiti vrijeme pečenja.

Začini

Nema ništa loše u običnom okusu krumpira, ali bit će ukusniji ako mu, kako savjetuje Jeremy, dodate ružmarin, mljevenu papriku, češnjak u prahu, papar, origano, timijan i morsku sol.

Pecite krumpire na 230°C oko 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskavi, piše Real Simple.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap