[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
Kada razmišljamo što bismo mogli na brzinu skuhati od povrća, a da nije ni skupo ni zahtjevno, na pamet nam odmah pada – sataraš. Bilo da ga pripremao kao samostalno jelo ili prilog, ovaj kulinarski klasik pružit će nam potrebnu okrjepu. Načina pripreme je mnogo, a umirovljena kuharica Inga Aladrović podijelila je s nama jedan pomalo drugačiji recept.
Netko stavlja više paprike, netko više rajčice, varira i količina luka, dodataka je raznih, od jaja do vrhnja, servira se uz rižu ili tijesto, kao prilog ili glavno jelo… Pogađate, riječ je o najpopularnijem starinskom jelu od povrća – satarašu!
Kulinarski klasik pružit će nam toliko potrebnu okrjepu i u ljetnim i u ranim jesenskim mjesecima. A kada paprike i rajčice nema po ljetnim cijenama i kvaliteti, onda iz zamrzivača izvučemo nešto od suncem okupanog povrća koje smo sačuvali.
Ponešto drugačiji recept za ovaj jednostavan i jeftini ručak podijelila je s nama naša čitateljica, umirovljena kuharica Inga Aladrović. Količina je velika pa sastojke možemo prepoloviti ili pola jela bez završnih detalja zamrznuti.
SASTOJCI
- tri glavice luka
- sedam paprika
- sedam rajčica
- češnjak
- ulje
- začini
- kiselo vrhnje
PRIPREMA
- Dinstati luk na ulju, nakon čega dodati očišćenu i na kockice narezanu papriku. Bijeli luk sitno narezati pa dodati paprici. Podlijevati s malo vode.
- Kada je paprika mekana i zacakli, dodati rezani paradajz pa dobro izmiješati da rajčica pusti sok.
- Pred kraj zgusnuti po potrebi s malo brašna i vode koji se zamute u šalici.
- Kada se sve do kraja prokuha i zgusne, doda se malo kiselog crvenog vrhnja.
- Od začina je dovoljno posoliti i po želji popapriti, a jelu se može dodati i malo vegete.
Umirovljena kuharica Inga uz sataraš preporuča roštiljske kobasice, šnicle, pohano pileće bijelo meso, kuhanu rižu, komad pečene šunke, slanine ili ćevape.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo