Donosimo vam još jedan recept koji je dobar za sve one koji čuvaju povrće u zamrzivaču. Ovaj ručak je dobar i za one koji ne podnose jako masnu hranu bilo zbog jetre, šećerne bolesti ili zbog problema s kolesterolom.
Puretina je meso koje se pokazalo kao dobra namirnica za one koji boluju od šećerne bolesti ili imaju problema s kolesterolom, uzevši u obzir da samo po sebi ne sadrži puno zasićenih masnih kiselina. Naravno, ako kuhate za nekoga tko boluje od navedenih bolesti, morate maknuti kožu s puretine, jer se u njoj nalazi masnoća koju jetra teško prerađuje. U istim slučajevima izbjegavajte veliku količinu soli i ne stavljajte mast u pečeni krumpir. Ponovno, nije problem ako nemate neku od namirnica. Butternut tikvicu možete zamijeniti zelenom tikvom, bamiju možete u potpunosti preskočiti, umjesto rajčice u ovom obliku možete staviti malo pasirane rajčice… Bitno je da juha bude šarena i baš po vašem ukusu!
SASTOJCI (za petero ljudi):
- Pureći batak i zabatak
- Jedna manja rajčica
- Jedna mrkva
- Jedan peršin (korijen i list)
- Šaka kockica celera i tikve (butternut)
- Jedan veliki crveni luk
- Dva češnja češnjaka
- Po želji biber, vegeta, sol
- 15-ak srednjih krumpira
- Začini za krumpir po želji; paprika, biber, vegeta
- Mast ili ulje
PRIPREMA:
- Puretinu ostavite jedan dan da se odledi ako ju morate presjeći.
- Ubacite puretinu u lonac s malo vode i možete ju početi zagrijavati.
- Dok se puretina grije, nasjeckajte svo povrće, osim luka i češnjaka, na sitnije kockice ili ploškice. Ako ste izvadili zamrznuto povrće, možete ga potopiti u vodi zbog lakšeg rezanja. Jedino preskočite taj korak s rajčicom.
- Ubacite sve u lonac.
- Ako kuhate u običnom loncu, pazite da voda prekrije svo meso i pazite da podlijevate kako bi meso ostalo prekriveno. Neka se kuha otprilike dva sata.
- Ako imate ekspres-lonac, sipajte vodu do oznake “MAX” i pazite da pravilno zatvorite lonac. Nije problem ako meso nije prekriveno u potpunosti. Para unutar lonca će to skuhati. Neka meso u loncu “pišti” otprilike 45 minuta.
- Dok se juha kuha, ogulite krumpir i narežite ga kako želite. Moja baka ga obično reže na četvrtine ili veće štapiće, tako i ja sada radim.
- Isperite narezani krumpir hladnom vodom.
- Ako želite da vam krumpir bude kremast, pecite ga na ulju ili masti, ako želite da bude zrnat i sočan, podlijte ga s puno vode ili juhe.
- U krumpir dodajte nekoliko začina po želji. S obzirom na to da sam podlila s juhom, ubacila sam malo vegete, više bibera i paprike. Dodala sam i malo masti jer u samu juhu puretina nije sama ispustila dovoljno masti.
- Dobro sve izmiješajte.
- Sklonite lonac s juhom s vatre i pustite da prestane pištati. Nakon što pritisak u loncu popusti, otvorite lonac.
- Prebacite meso na krumpir koji ste prethodno pripremili i pecite na 180°.
- Meso je dovoljno posoliti i zapeći s obje strane. Kad kožica porumeni s obje strane, krumpir će već biti pečen. Ukoliko ostane ipak sirov, sklonite meso i pecite ga još koju minutu.
- U juhu ukuhajte tijesto ili noklice, ako želite.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo