Bakina kuhinja: Punjene kiflice mekane kao duša oduševit će baš svakoga
Punjene kiflice su odlično predjelo ili prilog koji možete poslužiti ukućanima ili gostima. Sastojci su vrlo jednostavni, a okus će sigurno sve oduševiti. Možete napraviti kiflice punjene šunkom i sirom ili pak prazne koje ćete posipati sezamom ili sjemenkama.
Punjene kiflice su odličan način za iznenaditi sve oko sebe, a ne postoji osoba koja ih ne voli. Recept uvijek možete prilagoditi svojim preferencijama, a možete ih i puniti čime želite. Također, uvijek možete napraviti i duplu smjesu ili dio tijesta zamrznuti.
SASTOJCI:
- 700 grama glatkog brašna
- 10 grama soli
- 10 grama šećera
- 7 grama suhog kvasca
- 50 militara ulja
- 75 grama maslaca
- 2 decilitra hladnog mlijeka
- 1 čašica jogurta
- 1 velika žlica octa
- Nadjev po želji
- Jaje za premazivanje
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte suhi kvasac i još jednom pomiješajte. Ulje i maslac rastopite na vatri. Kada se sve rastopilo udaljite s vatre i dodajte jogurt, mlijeko i ocat pa sve dobro pomiješajte. Kako biste dobili tijesto, dodajte postepeno suhe sastojke u mokre dok istovremeno sve miješate kuhačom, a potom i rukom dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto par puta bacite u zdjelu i pospite po njemu malo brašna. Ostavite da odstoji oko 45 minuta. Nakon toga tijesto izvadite iz zdjele, podijelite ga u dva dijela i razvaljajte ga u obliku kruga. Potom ga izrežite na kriške. Dodajte nadjev po želji (šunka, tvrdi sir ili samo kravlji sir) i zarolajte.
Premažite sve mlijekom i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga premažite sve jajem i po želji posipajte sezamom, sjemenkama ili solju. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pustite da se peče oko 20 minuta.
Ako želite napraviti više kiflica, samo poduplajte smjesu. Jednako tako, možete i smanjiti gramažu sastojaka, ako želite dobiti manje kiflica.