Varivo od graha je mnogima drago jelo. Jednostavno se radi, puno je vlakana i dugo će vas držati sitima. U njega se uvijek za bolji okus može dodati i suho meso, slanina ili kobasice. Možete ga napraviti vrlo brzo i u većim količinama pa ga možete jesti i nekoliko dana.
Varivo od graha je jednostavan i brz obrok koji se može jesti kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Možete ga i dodatno obogatiti povrćem, krumpirom, suhim mesom ili kobasicama.
SASTOJCI:
- 700 grama graha (bijeli ili smeđi)
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- Glavica manjeg luka
- Malo češnjaka
- 1 lovorov list
- Koncentrat rajčice
- Začini (sol, papar, mljevena crvena paprika, peršin)
- Ulje ili svinjska mast
Po želji možete dodati i oko 200 grama suhog mesa ili dvije kobasice.
PRIPREMA:
Sama priprema će ovisiti koristite li bijeli ili smeđi grah ili pak onaj iz konzerve. Bijeli grah se treba namakati u vodi noć ranije kako bi omekšao, dok se smeđi ne treba namakati, već se samo treba oprati i može se koristiti. Razlika je jedino kod graha iz konzerve, koji je već prethodno skuhan pa se može staviti pri kraju kuhanja.
Prvo u dubljem loncu na ulju ili masti popržite luk i češnjak pa dodajte i mrkvu nasjeckanu na krugove. Pustite da sve zajedno omekani, a onda dodajte i krumpir nasjeckan na kockice. Nakon toga dodajte grah i vodu u kojoj se namakao ili ako koristite smeđi grah, dodajte posebno vodu iz slavine. Sve dobro začinite, dodajte lovorov list, ali i koncentrat rajčice. Ovdje dodajte i narezane kobasice ili komad suhog mesa i poklopite lonac.
Varivo se kuha oko dva sata, a ne zaboravite ga povremeno promiješati i dodati još vode. Kada prođu dva sata probajte jelo i ako je grah i dalje tvrd, kuhajte još kratko. Jednako tako, po potrebi dodajte još začina po želji.