Bakina kuhinja: Prvomajsko varivo od graha za svačije nepce

Ana Kanazir
29. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Varivo od graha je mnogima drago jelo. Jednostavno se radi, puno je vlakana i dugo će vas držati sitima. U njega se uvijek za bolji okus može dodati i suho meso, slanina ili kobasice. Možete ga napraviti vrlo brzo i u većim količinama pa ga možete jesti i nekoliko dana.

varivo od graha na tanjuru

Vrivo od graha | foto: Pixabay, RitaE

Varivo od graha je jednostavan i brz obrok koji se može jesti kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Možete ga i dodatno obogatiti povrćem, krumpirom, suhim mesom ili kobasicama.

SASTOJCI:

  • 700 grama graha (bijeli ili smeđi)
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • Glavica manjeg luka
  • Malo češnjaka
  • 1 lovorov list
  • Koncentrat rajčice
  • Začini (sol, papar, mljevena crvena paprika, peršin)
  • Ulje ili svinjska mast

Po želji možete dodati i oko 200 grama suhog mesa ili dvije kobasice.

PRIPREMA:

Sama priprema će ovisiti koristite li bijeli ili smeđi grah ili pak onaj iz konzerve. Bijeli grah se treba namakati u vodi noć ranije kako bi omekšao, dok se smeđi ne treba namakati, već se samo treba oprati i može se koristiti. Razlika je jedino kod graha iz konzerve, koji je već prethodno skuhan pa se može staviti pri kraju kuhanja.

Prvo u dubljem loncu na ulju ili masti popržite luk i češnjak pa dodajte i mrkvu nasjeckanu na krugove. Pustite da sve zajedno omekani, a onda dodajte i krumpir nasjeckan na kockice. Nakon toga dodajte grah i vodu u kojoj se namakao ili ako koristite smeđi grah, dodajte posebno vodu iz slavine. Sve dobro začinite, dodajte lovorov list, ali i koncentrat rajčice. Ovdje dodajte i narezane kobasice ili komad suhog mesa i poklopite lonac.

Varivo se kuha oko dva sata, a ne zaboravite ga povremeno promiješati i dodati još vode. Kada prođu dva sata probajte jelo i ako je grah i dalje tvrd, kuhajte još kratko. Jednako tako, po potrebi dodajte još začina po želji.

[BAKINA KUHINJA] Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo "na žlicu"
[BAKINA KUHINJA] Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
krastavci varivo
Bakina kuhinja: Varivo od krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto

Kako ćete proslaviti Praznik rada?

Copy link
Powered by Social Snap