Volimo je zbog jednostavnosti koja ne umanjuje njezino bogatstvo okusa, ali nekako na nju često zaboravimo. Mirisna, mekana, poslužena još vruća iz pećnice, zlevanka je pravi vremeplov u mladost. Ovo narodno jelo uistinu je jedinstveno zbog recepture za koju postoje stotine inačica. Mi smo pronašli recept koji je baš po našem ukusu za – međimursku zlevanjku.
Jedinstvena po svojoj mekoći, sočnosti i kombinaciji slatko-kiselih sastojaka, zlevanka je pravo narodno jelo za koje nećemo morati izdvojiti previše novca. Ono što je jako bitno je da svaka dobra zlevanka mora biti mekana i sočna (ne smije imati suhu teksturu kao obični biskvit) što se postiže idealnim omjerima suhih i mokrih sastojaka. I samo ime kaže da je riječ o lijevanom (rijetkom) tijestu, idealnom za domaćice koje nisu vješte, ili im se jednostavno ne da mijesiti ili raditi neke komplicirane biskvite s kremama.
Na Youtubeu smo pronašli recept za sočnu međimursku zlevanjku koja je baš po našem ukusu.
SASTOJCI
- dva jaja
- tri žlice šećera
- žličica soli
- vanilin šećer
- tri velike žlice svježeg sira
- 250 ml jogurta
- 250 ml mlijeka
- 125 grama kukuruznog brašna
- 125 grama glatkog brašna
- 150 ml slatkog vrhnja (po želji)
PRIPREMA
- Jaja, šećer, sol i vanilin šećer izmještajte pjenjačom u dubokoj posudi.
- Dodajte svježi sir, jogurt i mlijeko pa opet promiješajte.
- Smjesi dodajte kukuruzno i glatko brašno i sve dobro izmiješajte.
- Izlijte smjesu u namašćeni pleh. Po želji na vrh dodajte slatko vrhnje.
- Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva!
Dobar tek!
Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected]