[BAKINA KUHINJA] Pripremili smo piletinu s brokulom za manje od 10 kuna po osobi
Tjestenina s piletinom i brokulom u umaku ne spada u tradicionalna jela koja bi nam skuhala baka. Ipak, riječ je o ukusnom ručku s iznimno zdravim namirnicama za starije osobe. Mi smo ga pripremili za manje od 10 kuna po osobi, a količina je dostatna za četiri osobe. Nije loša ideja ni za unuke koji mogu skuhati ovo jelo i odnijeti ga bakama i djedovima za vrijeme samoizolacije. Ako vas stoga pitaju što biste jeli, recite im – ovo!
U današnjoj Bakinoj kuhinji radimo maleni odmak od tradicionalnih jela. Pripremili smo umak od piletine i brokule s tjesteninom. Namirnice smo kupili još u subotu na lokalnoj tržnici koja je poput ostalih zatvorena od ponedjeljka. Veliku brokulu uspjeli smo kupiti za pet kuna po komadu, a kako zbog nestašice u prodaji toga dana nije bilo pilića, kupili smo pola kilograma filea za 20 kuna. Na akciji smo kupili pola litre vrhnja za kuhanje i platili ga 10 kuna, no nismo upotrijebili cijelo, nego pola. Paket od pola kilograma kvalitetnije tjestenine možete na akciji kupiti za pet kuna te vam također neće trebati cijelo pakiranje. Ukupni trošak je dakle oko 30 kuna, uz ulje i začine koje imamo doma.
SASTOJCI
- 1 brokula
- 1/2 kg pilećih prsa
- 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
- maslinovo (ili neko drugo) ulje
- 3 dcl vode u kojoj se kuhala brokula
- sol i papar
- mješavina začina
- 300 grama tjestenine
PRIPREMA
- Očistite brokulu, odvojite stabljiku od cvjetova, donji dio narežite na sitne komadiće i stavite kuhati u vruću posoljenu vodu. Nakon 10 minuta dodajte cvjetove i kuhajte još pet minuta. Izdvojite sa strane oko tri decilitra vode u kojoj ste kuhali brokulu. Ostalu tekućinu procijedite, a kuhanu brokulu isperite kratko hladnom vodom kako bi zadržala intenzivnu zelenu boju.
- Dok se kuha brokula, pileća prsa očistite od hrskavice (ako već nije odvojeno) i narežite na manje kockice te pecite u dubljoj tavi na malo maslinova ulja dok meso ne porumeni s obje strane. Pred kraj pečenja posolite i popaprite te po želji dodajte malo žutog ‘kari’ praha. Kada je meso ispečeno, podlijte ga vodom u kojoj se kuhala brokula.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i začine po želji (mi smo koristili bosiljak, mažuran i majčinu dušicu te mrvicu mljevene ljute papričice) te prokuhajte oko pet minuta.
- Kada je umak gotov, dodajte u njega prethodno skuhanu brokulu.
- Skuhajte tjesteninu i pomiješajte sve po želji ili servirajte posebno tjesteninu prelivenu umakom s piletinom i brokulom.
- Ukrasite po želji parmezanom ili ribanim sirom!
Dobar tek!
Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz naše Bakine kuhinje: