Prhka pita s blitvom ili nekim drugim povrćem, poput špinata ili poriluka, izvrstan je zalogaj koji može zamijeniti i ručak. Priprema zahtjeva malo truda, ali rezultat je odličan. Prhko tijesto traži malo vještine, ali jednom kad se savlada, može se praviti u brojnim slatkim i slanim kombinacijama.
Ako više ne znate što biste s povrćem, vrijeme je da napravite slanu prhku pitu. Premda je pita na ovim prostorima sinonim za kore od kojih se rade slane i slatke štrudle, ovdje je riječ o klasičnom prhkom tijestu. Baš onakvom kakvo nam treba za kekse ili pitu od šljiva. Takve prhke pite nazivaju se još tart ili quiche, ovisno je li nadjev sladak ili slan i pravi li se gornji pokrov od tijesta.
U svakom slučaju, ova slana inačica, koju možete nadjenuti blitvom, špinatom ili nekim drugim povrćem po izboru, poput poriluka, izvrstan je zalogaj, a može zamijeniti čak i ručak. Naša prhka pita s blitvom zahtjeva nešto malo vještine i vremena, ali nimalo nije komplicirana. Količine možete smanjiti, ovisno o veličini kalupa i broju kušača.
SASTOJCI:
- 300 grama oštrog brašna
- 150 grama maslaca
- 500 grama blitve
- jaje
- dva režnja češnjaka
- 100 grama naribanog sira
- sol, papar i začini po želji
PRIPREMA:
- Brašno trljajte s hladnim maslacem narezanim na listiće ili komadiće. Kada ste dobili jednoličnu smjesu, dodajte pola šalice jako hladne vode i brzo zamijesite tijesto
- Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ostavite u hladnjaku barem pola sata
- Za to vrijeme očistite blitvu. Blanširajte je u vreloj vodi ili kuhajte kratko, svega nekoliko minuta dok ne povene. Kada je gotova, dobro je ocijedite i pirjajte još neko vrijeme na malo maslaca, da ispari višak tekućine
- Kada je blitva gotova, pustite da se malo prohladi pa umiješajte jedno jaje, sol, papar i sir
- Tijesto prerežite na jednake polovice. Jednu razvaljajte u krug i stavite na dno kalupa (koristili smo onaj za torte promjera 26 centimetara, ali može i neki drugi). Kalup smo obložili papirom za pečenje. Višak tijesta lagano pritisnite uz rub kalupa
- U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva zapecite donju koru pa nakon desetak minuta izvadite iz pećnice. Rasporedite nadjev na koru, razvaljajte gornju koru i prekrijte nadjev i spojite rubove. Izbodite vilicom i pecite najmanje pola sata na 180 stupnjeva. Ako želite da vam pita jače porumeni, premažite koru žumanjkom.
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.