[BAKINA KUHINJA] Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
Ako išta znamo o prežganoj ili ajnpren juhi, onda je to da je ona dobra za želudac i razna virozna stanja (navodno pomaže i kod mamurluka, ali nismo probali), da je unuci baš i ne obožavaju te da se sprema na stotinu različitih načina, iako je postupak pripreme uvijek isti. Recepti variraju od kuhinje do kuhinje, a mi vam donosimo jedan tradicionalni (s malim zapletom) po kojem su ovu skromnu juhu iz naroda kuhale naše bake.
Prežgana ili ajnpren juha narodni je lijek iz kuhinja naših baka. Starije žene kuhale su ovu juhu svojim potomcima u slučaju želučanih problema, raznih viroznih stanja i bolesti općenito. Ono što je čar ovog ukusnog narodnog jela je da sastojke za pripremu uvijek imamo. Potrebni su nam doslovno samo brašno, ulje, voda i malo začina. Ipak, uz dodatak malo crvene paprike, jednog jaja, koje mrvice kima ili prepečenih kockica kruha, prežgana juha postaje prava gozba za naša nepca i stomake.
Neki u nju dodaju luk ili prepečenu slaninu, no mi ćemo se zadržati na starinskoj recepturi naših baka, s jednim malim dodatkom za bolji okus i učinak po našu probavu.
SASTOJCI:
- tri žlice brašna
- pola decilitra ulja
- jedno jaje
- litra vode
- na vrh žličice mljevene crvene paprike
- sol i papar
- malo kima po želji
PRIPREMA:
- Na zagrijano ulje (ili mast/maslac po želji) dodamo brašno te miješamo dok ne dobijemo gustu, svijetlo smeđu smjesu. Dodamo malo mljevene crvene paprike i kima i zalijemo hladnom vodom. Nakon što prokuha, kuhamo još 15 minuta.
- Razmutimo jaje i dodamo u juhu na kraju, uz stalno miješanje.
- Na kraju posolimo, popaprimo i dodamo po želji peršina te serviramo s kockicama preprženog kruha ili kupovnim krutonima, odnosno zlatnim kuglicama.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje: