Bakina kuhinja: Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih

Jasmina Grgurić Zanze
6. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Uoči Božića na većini blagdanskih stolova naći će se neki riblji specijalitet, bakalar na bijelo, brudet ili u Slavoniji omiljeni fiš paprikaš. Jedno je to od onih jela koje se ili voli ili mrzi, iako mu mnogi nisu dali ni priliku. Ukoliko se odučite za slasni fiš koji bez puno muke možete skuhati kod kuće, slijedite recept naše umirovljene kuharice Inge.

Fiš paprikaš (Snimak zaslona/Youtube)

Fiš paprikaš ili riblja juha omiljeni je slavonski specijalitet koji se u tom dijelu Hrvatske već tradicionalno priprema na Badnjak, ali i u drugim svečanim i svakodnevnim prilikama. Kuha se u kotliću uz pomno odabrane dijelove riba i domaće začine, no ništa manje ukusan može se skuhati i kod kuće u loncu.

S nama je svoj način pripreme podijelila umirovljena kuharica Inga Aladrović iz Slavonije.

SASTOJCI:

  • šaran
  • nekoliko glavica luka
  • rajčica u tubi ili tetrapaku
  • Vrećica začina za paprikaš
  • sol, papar, vegeta
  • decilitar do dva bijelog vina
  • ulje
  • oko dvije litre vode

PRIPREMA:

  • Na ulju dinstati usitnjeni crveni luk. Podlijevati vodom. Na dinstani luk staviti šarana isječenog na komade (ako je šaran veći, pola stavite u fiš, a pola pecite u rerni na tepsiji).
  • Stavite i riblju ikru u fiš. Ribu pospete začinima za fiš iz vrećice. Posolite, popaprite, dodajte vegete po želji i sve promiješajte, nalijete vodu i pustite da se malo kuha.
  • Ako želite da vam fiš bude kiseliji, dodate bijelog vina i paradajza iz tube ili tetrapaka. Promiješajte i pustite da se sve skupa kuha oko sat vremena. Svakako probajte fali li vam kojeg od začina.
  • Ako ste uzeli većeg šarana u ribarnici, pola isječenog i očišćenog šarana pecite u rerni na pouljenoj tepsiji. Uz njega poslužite francusku, grahovu ili krumpirovu salatu. Skuhate grah ili krumpir, ocjedite vodu kad je kuhan krumpir, izrežite na okrugle ploške, posolite, dodajte sirče, ulje i izrezani luk. Promiješajte i jedite. U slast!

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Bakina kuhinja: Sarma je kraljica zimske kuhinje, a donosimo tradicionalni recept
kiseli gulaš s dodatkom crvenog feferona i peršina u glinenom tanjuru
Bakina kuhinja: Kiseli gulaš koji će vas ugrijati u nadolazećim hladnim danima
Saft s mesom na kockice i pored njega tijesto mašnice
Bakina kuhinja: Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
Copy link
Powered by Social Snap