Bakina kuhinja: Poriluk s piletinom i rižom, ručak za tri osobe za manje od pet eura

Jasmina Grgurić Zanze
28. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Poriluk s piletinom i rižom napravit ćete u trenu. Uz dodatak začina, sve što vam treba su zapravo ove tri namirnice. Dobit ćete brzi ručak za tri osobe, pri čemu je ukupni trošak oko pet eura. Povoljno i ukusno, a tajna okusa je u curry mješavini začina, koja izvrsno paše uz poriluk i piletinu. Najvažnije, poriluk neće biti raskuhan pa će se svidjeti i onima koji ga inače pretjerano ne ljube.

Poriluk s piletinom i rižom | Mirovina.hr

Poriluk s piletinom i rižom | Mirovina.hr

Od dva poriluka srednje veličine i polovice pilećih prsa (250 grama) napravili smo ukusno i vrlo povoljno jelo koje košta manje od pet eura za tri osobe, uz rižu koju možete pomiješati  ili pak poslužiti odvojeno. Oko pola kilograma poriluka platili smo 1,5 eura, a file pilećih prsa od pola kilograma pet eura. Kako smo iskoristili samo jednu polovicu, a drugu ostavili za šnicle uz mahune, na dvije glavne namirnice za ovo jelo potrošili smo četiri eura. Koristili smo malo skuplju Arborio rižu, ali samo jednu šalicu pa ukupni trošak uz dodatak elementarnih začina možemo zaokružiti na pet eura.

Ako je ijedna namirnica istovremeno toliko omražena, a toliko zdrava, onda je to poriluk. Još u vrtićima bi djeca zazirala od dana kada bi na jelovniku bilo raskuhano i sluzavo varivo od poriluka. Ništa drugačije nije bilo, moramo biti iskreni, ni u kuhinjama naših mama i baka. Poriluk se uvijek predugo kuhao kao varivo. Međutim, riječ je o iznenađujuće finom povrću kada se ili kuha kraće ili u drugim kombinacijama. Slana pita od prhkog tijesta (quiche ili tart) s porilukom jedno je od ukusnijih jela, a neće razočarati ni obični dinstani poriluk s jajima.

Tajna našeg poriluka s piletinom leži u začinskoj mješavini curry, koja se izvrsno ljubi s obje ove namirnice i daje im jedan orijentalni štih.

SASTOJCI:

  • dva poriluka srednje veličine
  • oko 250 grama pilećeg filea
  • malo ulja
  • režanj češnjaka
  • sol, papar, malo slatke paprike i curry mješavine
  • šalica riže

PRIPREMA:

Nakon što dobro operete poriluk, jer zna biti pun zemlje, odvojite bijeli dio od zelenih listova. Bijeli dio usitnite i stavite pržiti na malo vrućeg ulja. Konstantno miješajte i nakon otprilike pet minuta kada povene dodajte pileća prsa izrezana na manje trakice ili kockice.

Kada se meso dobro zapeče, dodajte malo mljevene slatke paprike i malo curry mješavine. S ovim začinom nemojte pretjerivati, jer ima intenzivan okus. Malo promiješajte pa dodajte na trakice narezani zeleni dio poriluka. Neka i on malo povene pa ubacite usitnjeni češnjak, sol i papar. Podlijte vodom, tek toliko da ne bude suho i dodajte pomalo vodu tijekom narednih pola sata, koliko je potrebno ovom jelu da bude gotovo. Za to vrijeme skuhajte rižu pa sve pomiješajte kada je gotovo ili poslužite odvojeno.

Sve recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap