Bakina kuhinja: Popečci od tikvica koje će voljeti baš svi

Barbara Jurišić
27. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Popečci od tikvica lagani su, ali i zasitni. Idealni su za bilo koje doba godine, pogotovo ako čuvate zaleđeno povrće. Ovo jelo je fino sa skoro bilo kojom vrstom tikvica, a vole ga i mladi i stari. Može se jesti kao prilog, ali i samostalno.

Popečci od tikvica
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Lagani za jesti i zasitni popečci od tikvica se najbolje kombiniraju s vrhnjem, ali ih se može jesti uz meso, pire krumpir i slično. Izrada je jednostavna i možete dodavati začine kakve god želite. Umjesto zelenih tikvica, možete koristiti bijele ili neke druge tikvice.

Tikvice su odlične jer se mogu pronaći u trgovinama tijekom cijelog ljeta i jako su jeftine. Možete ih uzgojiti lako ako imate gdje i može ih se spremiti za poslije na razne načine. Bilo da ćete ih zakopati u pijesak ili zamrznuti naribane ili narezane na ploške. Možete napraviti i slatku verziju, ako želite. Samo uzmete slatku tikvu ( na primjer turkinju), a slane začine zamijenite sa slatkima kao što su cimet, đumbir, šećer.

SASTOJCI (za četvero ljudi):

  • 400 g naribanih zelenih tikvica
  • 4 jaja
  • 100-150 g brašna
  • ulje
  • Vegeta, biber, sol
  • Po želji manje od pola praška za pecivo, dcl mineralne vode, paprika, suhi mljeveni češnjak

PRIPREMA:

Ako imate zaleđene tikvice, odledite ih potpuno i iscijedite rukama svu vodu iz njih. Masa će se znatno smanjiti , ali neka vas to ne zabrinjava.

Odleđene i ocijeđene tikvice
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

U tikvice ubacite jaja i začine. Volim ubaciti malo manje od pola prašaka za pecivo i/ili deci mineralne vode kako bi postale pjenastije.

Smjesa za popečke bez brašna
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Dobro izmiješajte sve i postupno dodajte brašno dok ne dobijete teksturu smjese za palačinke.

Kompletna smjesa
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Ugrijte ulje u tavi. Kada ubacite jako malo brašna u ulje i ono se počne pjeniti, ulje je dovoljno vruće. Uzmite veliku jušnu žlicu smjese, stavite u ulje i raširite u krug dovoljno debelo da je ulje ne prekrije. Pecite dok rub ne postane zlatno-žut kao na slici i preokrenite ih. Okrećite ih dok s obje stane ne bude zlatne do smeđe boje. Ja sam pustila da posmeđe, jer su bile malo deblje.

Ovdje možete vidjeti kako je rub pobijelio i požutio
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Ispečene popečke stavljajte u posudu sa salvetom ili papirnatim ručnikom kako bi ona upila višak ulja.

Ispečene popečke 
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Pogledajte još nekoliko sličnih recepata:

Pljeskavice od brokule
Bakina kuhinja: Napravite ove pljeskavice od brokule i vaši će unuci biti i više nego zadovoljni
[BAKINA KUHINJA] Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
[BAKINA KUHINJA] Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap