Bakina kuhinja: Polumjeseci – starinski kolač koji dolazi u mnogo naziva i oblika
Orahovi polumjeseci baš su onaj pravi, starinski kolač koji je oduvijek krasio stolove naših majka i baka, posebno u vrijeme blagdana. Kolač s orasima i dvije kreme, od žumanjaka i čokolade, izrezuje se čašom u oblike polumjeseca, a može se rezati i na kocke ili štangice. Nosi brojne nazive, a jedno je sigurno, ovoj kaloričnoj rapsodiji teško je odoljeti.
Polumjeseci su jedan od najpoznatijih kolača među ‘starim’ domaćicama. Nekada su krasili sve blagdanske stolove, a naziv su dobili jer su se izvorno izrezivali čašom u oblike polumjeseca. Naravno, rezati se mogu na kocke ili štangice. Baza kolača su orasi, jaja, maslac, šećer i čokolada. Jako su kalorični, zasitni i ukusni pa ih je dobro rezati na veličinu zalogaja. Polumjeseci nose brojne nazive; kolač kraljice Natalije, štangice kraljice Marije, Laura štangle, carske štangle, kolač sa žutom crtom, tri dana u tepsiji…
Priprema je jednostavna, ali zahtjeva vještinu i iskustvo. Recepata je mnogo, a mi smo pronašli jedan izvorni koji možete modificirati prema željama. Moguće je također smanjiti količinu šećera i maslaca.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 4 bjelanjka
- par zrna soli
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 100 g brašna
- 150 g mljevenih oraha
- pola žličice praška za pecivo
SASTOJCI ZA PREMAZ:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
SASTOJCI ZA KREMU
- 100 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 100 g čokolade
- 150 g oraha
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma
- 100 g maslaca
- 50 g mljevenih oraha za posipanje
PRIPREMA:
- Od bjelanjaka i soli umutiti čvrsti snijeg. Posebno umutiti maslac sa šećerom pa dodati brašno s praškom za pecivo, orahe i na kraju snijeg od bjelanjaka (savjet: maslac dobro omekšajte prije miksanja, a možete ga i lagano otopiti i rashladiti). Smjesu izlijte u tepsiju srednje veličine (35x 25) koju možete ili obložiti masnim papirom ili dobro namastiti i pobrašniti. Pecite biskvit oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
- Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete gustu, sjajnu i svijetlu smjesu. Njome premažite biskvit i vratite peći u pećnicu, ali na nižoj temperaturi od 150 stupnjeva najmanje 20 minuta. (savjet: smjesu od žumanjaka bolje je izliti na mlaki, nego na vrući biskvit, a smjesa se nakon pečenja može još ostaviti u ugašenoj pećnici da se osuši do kraja).
- Za kremu kuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. U vruće dodati orahe, natrganu čokoladu i rum. Dobro izmiješati pa dodati maslac izrezan na listiće u vruću kremu, miješati dok se otopi. Kada se krema prohladi, prelijte je preko prohlađenog pečenog sloja od žumanjaka. Na kraju pospite mljevenim orasima i kada se kolač skroz ohladi, režite čašom u obliku polumjeseca, a može i na kocke ili štangice.
Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.