[BAKINA KUHINJA] Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
Duhovita poslovica kaže: “Što ti je život, napraviš ajvar 30 do 40 puta i nema te više“. Kraj ljeta donosi polemike oko najboljeg recepta za pripremu domaćeg ajvara. Svaki je drugačiji, a mi smo se, dok su paprike i patlidžani još jeftini, odlučili za tradicionalni način, kako ajvar već desetljećima peku i kuhaju naše bake.
Ukusi su različiti, no mnogi će se složiti da dobrog ajvara nema ako se prethodno ne zapeku paprike i patlidžani. Naše bake omiljenu domaću zimnicu, koja u teglicama jedva “preživi” do Božića uz gladne ukućane, već desetljećima pripremaju po tradicionalnoj recepturi.
SASTOJCI:
- 10 kilograma crvene paprike
- tri velika patlidžana
- 5 decilitra ulja
- sol
- velika žlica šećera
- jedan ljuti feferon
- 2 do 3 režnja češnjaka
PRIPREMA:
- Papriku ispecite u pećnici. Ako želite lakše oguliti koru, nakon pečenja stavite je u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi omekšale. Kada se paprika ohladi, ogulite je i očistite sjemenke. Čišćenje sjemenki mukotrpan je posao, jer se lijepe za ruke pa si pripremite posudu s vodom u kojoj ćete ispirati prste. Paprike stavite cijediti na nekoliko sati.
- Ispecite patlidžane i napravite s njima isto što i s paprikama.
- Sameljite povrće u ručnoj mašini za mljevenje mesa, prebacite smjesu kojoj ste dodali češnjak i feferone po želji, u veliki lonac i kuhajte na laganoj vatri dva do tri sata.
- Miješajte neprestano i dolijevajte ulje postepeno, od početka do kraja. Sol i šećer dodajte na samom kraju.
- Staklenke zagrijte u pećnici na 60 stupnjeva i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Zatvorite teglice poklopcim i pasterizirajte u pećnici na 60 stupnjeva sat vremena. Nakon toga ostavite teglice s ajvarom u pećnici da se prirodno ohlade.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
Oslić s krumpirom alla bakalar