Bakina kuhinja: Pečeni šaran na drugačiji način uz samo nekoliko sastojaka
Šaran se može jesti na razne načine, a jedan od njih je i pečeni šaran u pećnici. Baš kao i svaka riba i on se može jesti s raznim prilozima kao što su krumpir salata ili samo kuhani krumpir. Osim šarana, treba vam nekoliko začina, maslinovo ili obično ulje, a možete napraviti i posebnu marinadu s jednim tajnim sastojkom.
Pečeni šaran se jednostavno priprema i brzo je gotov, a ne zahtijeva ni nikakvu posebnu pripremu. Jednako tako, može se jesti s raznim prilozima, topao ili hladan.
SASTOJCI:
- Šaran
- Kukuruzno brašno
- Maslinovo ulje
Marinada:
- Začini po želji (crvena mljevena paprika, peršin, sol, ružmarin)
- Češnjak
- Limunov sok
Same količine sastojaka će ovisiti o količini koju radite, ali i o preferencijama. Dok je brašna potrebno tek toliko da se šaran ‘uvalja’ u njega, maslinovog ulja se stavlja otprilike žličica, a začina ovisno koji želite da bude dominantan.
PRIPREMA:
Očišćenog i narezanog šarana na filee par sati prije pečenja nasoliti po želji i ostaviti u hladnjaku.
Pomiješati kukuruzno ili obično brašno s mljevenom slatkom paprikom i češnjakom. U tome ‘napacati’ šarana i staviti u protvan obložen papirom za pečenje. Nakon što ste stavili šarana u protvan, prekrijte ga još jednim papirom za pečenje.
Pecite u pećnici oko pola sata na 200 stupnjeva, a nakon 15 minuta maknite gornji papir i okrenite filee šarana. On bi trebao sam pustiti svoju mast, ali može se dogoditi da je nema dovoljno pa se tijekom pečenja može dodati malo maslinovog ulja po potrebi. Šaran je gotov kada dobije zlatno-smeđu boju (ovisno o tom ekoje ste brašno koristili). Nakon što je gotov, preko njega namažite pomiješanu marinadu.