Bakina kuhinja: Pašticada s njokima je pravo dalmatinsko jelo koje će vas osvojiti
Pašticada je ime za juneće meso u posebnom saftu. Ovo je tipično dalmatinsko jelo koje krasi niz začina i okusa. Odlično je kada se jede uz njoke, palentu ili krumpir, a okus uvijek možete prilagoditi sebi. Najvažnije je da je meso toliko mekano da se raspada kada ga jedete vilicom, ali i da je saft dovoljno gust i aromatičan. Za ovo jelo se treba malo potruditi, ali na kraju se itekako isplati.
Pašticada je mnogima omiljeno jelo, ali ga rijetko tko radi kod kuće. Teško je pronaći dobar recept, dok neki jednostavno nemaju express lonac ili im se neda provesti toliko sati u kuhinji. Ono što je sigurno je da se na kraju itekako isplati, a uvijek možete napraviti i više porcija pa zamrznuti ostatak.
SASTOJCI:
- 2 kg junetine (najbolje junećeg buta)
- 4 luka
- 3 češnja češnjaka
- Malo slanine
- 2 mrkve
- 2 celera
- Malo peršina
- 4 lista lovora
- 1-2 dcl crnog vina
- 1-2 dcl vinskog octa
- Mješavina začina pomiješana s 200 ml vode ili temeljac
- 5-6 suhih šljiva bez koštica
- Rajčica iz konzerve ili iz tetrapaka
- Sol, papar, malo muškatnog oraščića, par klinčića, ružmarin
PRIPREMA:
Prije svega, ako radite pašticadu uzmite si određeno vrijeme za pripremu i za kuhanje. Najbolje je meso napacati nekoliko sati prije ili noć ranije. Prvo narežite povrće na sitne komade i stavite sa strane. U mesu napravite nožem udubine i u njih stavite malo mrkve, češnjaka i slanine. Meso potom stavite u posudu ili lonac, zalijte ga vinskim octom i vodom toliko da prekriju meso, ali neka bude više octa, a manje vode. Tako ga ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.
Iduće je na redu pečenje, odnosno kuhanje. Meso izvadite iz paca, malo ga posušite i obrišite papirom i stavite ga u lonac na ulje ili mast da se prepeče, samo na nekoliko minuta. Nakon toga ga izvadite, a u istom loncu dinstajte povrće. Luk, celer, lovor i klinčić. Kada se prodinsta dodajte meso i zalijte vinom, a onda stavite i nekoliko žlica rajčice iz tetrapaka pomiješane s malo vode. Pustite da se dinsta dok ne ispari alkohol, a onda dodajte još vode, dodajte i ružmarin, muškatni oraščić, sol i papar. Ovo se potom kuha poklopljeno na laganoj vatri oko tri sata ili puno kraće, ako imate express lonac. Pazite samo da vam ne ispari sva tekućina pa s vremenom dodavajte još vode ili malo tekućine od paca.
Ako je meso mekano nakon tri sata, ono je gotovo, ako nije, ostavite ga još malo. U slučaju da je gotovo, ostatak povrća iz lonca usitnite mikserom, a lovor i klinčiće izvadite. Vratite meso i po potrebi dodajte još vode. Na red dolaze suhe šljive koje je prvo potrebno ostaviti u toploj vodi oko 15 minuta da omekane. Nakon toga ih dodajte u lonac i sve skupa poklopljeno kuhajte oko pola sata. Uvijek možete dodati još začina, vode, rajčice u tetrapaku ili pak nešto što će vam zgusnuti saft, ako je prerijedak. Ako ste nekada ranije jeli pašticadu, onda znate kako bi vaše jelo trebalo imati okus.
Sve recepte iz bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.