Bakina kuhinja: Ove slatke zalogaje koje svi vole možete pripremati i s unucima

Jasmina Grgurić Zanze
4. siječnja 2025.
Novosti
A- A+

Raspucanci, lagani i mekani čokoladni keksi koji se tope u ustima, zabavni su za pripremu, a vole ih baš svi. Priprema je jednostavna, a praviti ih možete s unucima. Uz osnovne sastojke koji nisu preskupi, pripremiti ih s lakoćom možete za goste, a idealan su ukras na rođendanskim i blagdanskim stolovima.

Raspucanci | Mirovina.hr

Raspucanci | Mirovina.hr

Čokoladni raspucanci mnogima su omiljeni keksi. Priprema je lagana, a rezultat odličan. Praviti ih možete i s unucima, a idealan su brzi kolačić za goste, rođendane i blagdanski stol. Izvorno dolaze iz Amerike, a prihvaćeni su čak i u kuhinjama naših baka. Lagani, mekani i sočni, prava su poslastica za sve čokoljupce. Zanimljivo je da se stavljaju peći kao kuglice uvaljane u štaub šećer, a iz pećnice izlaze plosnati s raspuknutom koricom u efektnoj crno-bijeloj boji.

SASTOJCI:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 200 g mekog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • ribana korica naranče po želji
  • šećer u prahu (za uvaljati kuglice prije pečenja)

PRIPREMA:

  1. Rastopite čokoladu i margarin s maslacem na pari i ostavite sa strane da se malo prohladi.
  2. Brašno i prašak za pecivo promiješajte u jednoj posudi.
  3. Mikserom izmiksajte jaja i šećer (osim onog u prahu, on vam treba za uvaljati keksiće prije pečenja) do pjenaste strukture.
  4. U izmiksana jaja i šećer kuhačom umiješajte prohlađenu čokoladu, a zatim postepeno dodavajte brašno te lagano miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  5. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite u frižider na barem dva sata, a možete ostaviti i preko noći.
  6. Pećnicu upalite na 180, a tepsiju obložite papirom za pečenje.
  7. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite male tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od pet centimetara između svakog keksa, jer će se kuglice raširiti u plosnate kekse.
  8. Pecite 11 minuta, a ako su keksići manji, možete i manje. Mi smo pravili kuglice koje su težile oko 15 grama i pečene su bile na 175 za deset minuta.

Ostale recepte iz Bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap