Bakina kuhinja: Ove slatke zalogaje koje svi vole možete pripremati i s unucima
Raspucanci, lagani i mekani čokoladni keksi koji se tope u ustima, zabavni su za pripremu, a vole ih baš svi. Priprema je jednostavna, a praviti ih možete s unucima. Uz osnovne sastojke koji nisu preskupi, pripremiti ih s lakoćom možete za goste, a idealan su ukras na rođendanskim i blagdanskim stolovima.
Čokoladni raspucanci mnogima su omiljeni keksi. Priprema je lagana, a rezultat odličan. Praviti ih možete i s unucima, a idealan su brzi kolačić za goste, rođendane i blagdanski stol. Izvorno dolaze iz Amerike, a prihvaćeni su čak i u kuhinjama naših baka. Lagani, mekani i sočni, prava su poslastica za sve čokoljupce. Zanimljivo je da se stavljaju peći kao kuglice uvaljane u štaub šećer, a iz pećnice izlaze plosnati s raspuknutom koricom u efektnoj crno-bijeloj boji.
SASTOJCI:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 200 g mekog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- ribana korica naranče po želji
- šećer u prahu (za uvaljati kuglice prije pečenja)
PRIPREMA:
-
Rastopite čokoladu i margarin s maslacem na pari i ostavite sa strane da se malo prohladi.
-
Brašno i prašak za pecivo promiješajte u jednoj posudi.
-
Mikserom izmiksajte jaja i šećer (osim onog u prahu, on vam treba za uvaljati keksiće prije pečenja) do pjenaste strukture.
-
U izmiksana jaja i šećer kuhačom umiješajte prohlađenu čokoladu, a zatim postepeno dodavajte brašno te lagano miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
-
Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite u frižider na barem dva sata, a možete ostaviti i preko noći.
-
Pećnicu upalite na 180, a tepsiju obložite papirom za pečenje.
-
Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite male tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od pet centimetara između svakog keksa, jer će se kuglice raširiti u plosnate kekse.
-
Pecite 11 minuta, a ako su keksići manji, možete i manje. Mi smo pravili kuglice koje su težile oko 15 grama i pečene su bile na 175 za deset minuta.
Ostale recepte iz Bakine kuhinje pogledajte ovdje.