[BAKINA KUHINJA] Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
“Zimska čuvarica zdravlja” jeftina je i savršena namirnica za one koji paze na prehranu, masnoću i dnevni unos kalorija. Možemo je pripremiti na razne načine, a osim onih već dobro poznatih, pronašli smo još jedan recept od kojega ćemo se ipak malo bolje najesti na temperaturama ispod ništice, za razliku od pripreme na pari. Riječ je naravno o cvjetači.
Osim klasičnog kuhanja, cvjetaču možemo iskoristiti za pripremu umaka koji će se savršeno sljubiti s tjesteninom u pećnici. Recept ovoga puta ne dolazi iz bakine, nego nešto modernije američke kuhinje. Ipak, starinski i zdravi karfiol te povoljna cijena svakako čine dobar izbor za umirovljenike u hladne zimske dane. Riječ je o zapečenoj tjestenini u umaku od cvjetače i sira.
SASTOJCI:
- manja glavica cvjetače
- 200 grama tjestenine
- 50 grama ribanog sira
- 20 dkg maslaca
- dva decilitra mlijeka
- sol, papar i ostali začini po želji
PRIPREMA:
- Karfiol operite i razlomite na cvjetove pa kuhajte desetak minuta u slanoj vodi. Cvjetove procijedite (možete ih kuhati i u vrlo malo vode ili na pari kako biste sačuvali vrijedne sastojke) pa miskajte uz postepeno dodavanje toplog mlijeka i maslaca dok ne dobijete kremasti umak.
- Umaku dodajte sir i začine pa dobro promiješajte.
- Tijesto skuhajte do pola, ocijedite i stavite u namašćenu posudu za pečenje. Dodajte umak, promiješajte, pospite s još malo sira i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo