[BAKINA KUHINJA] Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
Originalni naziv je biskvit s jogurtom, no nema sumnje da je riječ o kolaču, možda ne nekom svečanom, ali svakako onom koji će i te kako zadovoljiti potrebe ukućana za nečim finim i slatkim uz kavu, čašu mlijeka, za doručak ili večeru… Kada se napravi dupla smjesa i doda malo voća, zamijenit može svaki kolač. Najvažnije, priprema ne može biti brža i lakša.
Za klasični žuti biskvit znamo, no ovaj je doista nešto posebno. Tajna je možda u jogurtu, ali i duploj smjesi i dodatku voća, a upravo tako smo ga mi pripremili. Također, može se kombinirati s pudingom ili šlagom, ali u tom slučaju bolje je raditi jednu smjesu kako bi bilo mjesta za “kat” jer stvarno puno ispadne.
Priprema je jednostavna i brza, mjere su na čaše, a sastojaka je minimalno pa je riječ o dosta povoljnom desertu kojeg dobijemo jako puno ako poduplamo smjesu, ovisno o potrebama.
Donosimo recept za dvostruku smjesu kako smo mi radili u tepsiji srednjih dimenzija, a vi je slobodno prepolovite. Možete koristiti istu tepsiju, samo će kolač biti niži, ali i dalje dostatan. Idealna je to mjera ako planirate dodati više voća, bilo koje vrste i/ili puding i/ili šlag. A može i bez svega toga.
Za mjeru nam je poslužila šalica od dva decilitra.
SASTOJCI (za duplu smjesu):
- četiri jaja
- 2 čaše šećera (4 dl)
- 2 vanilin šećera
- 1 čaše ulja (2 dl)
- 2 čaše jogurta (4 dl)
- 4 čaše oštrog brašna
- 2 praška za pecivo
- naribana korica nešpricanog limuna ili naranče
- voće po želji
- šlag ili puding od vanilije po želji
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dok se pećnica grije, pravite smjesu. Prije toga možete pripremiti i tepsiju na način da je premažete s malo maslaca i lagano pobrašnite.
- Prvo miksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gustu, svijetložutu smjesu, lagano dodajte ulje, miksajte pa dodajte jogurt, zatim postepeno brašno, prašak za pecivo i koricu od limuna ili naranče.
- Sipajte smjesu u kalup koji je prethodno namašćen i pobrašnjen. Voće (mi smo koristili dvije šake zamrznutog, šumskog voća) rasporedite po biskvitu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena uz povremeno provjeravanje sredine kolača vilicom. Ako je smjesa duplo manja, pecite pola sata.
- Kada se malo ohladi, pospite kolač štaub šećerom ili ga prelijte pudingom od vanilije i/ili vrhnjem.
Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo