Novogodišnje blagdane možete zasladiti sočnim kuglofom čije vrijeme pripreme ne traje predugo, a većinu sastojaka vjerojatno već imate kod kuće. Glavni sastojak kuglofa su orasi koji se mogu pronaći u mnogim blagdanskim kolačima, a neizostavni začini ove poslastice su cimet, muškatni oraščić i korica naranče. Svi ovi sastojci produljit će blagdansku čaroliju, a mi vam otkrivamo kako pripremiti fini kuglof.
Ako ne znate što ispeći za Novu godinu, za ovaj sočni kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je začas. Donosimo vam točan popis sastojaka za smjesu i sirup koji se prelijeva preko kuglofa. Recept nije prezahtjevan, a oduševit će sve kojima ga u ovim blagdanskim danima poslužite. Učinite blagdane sebi, svojoj obitelji ili prijateljima još slađima i uživajte u ukusnom kuglofu. Postupak izrade možete vidjeti u videu ispod.
SASTOJCI ZA SMJESU:
- 200 grama oraha
- 90 grama krušnih mrvica
- 1 pakiranje praška za pecivo
- Žličica cimeta
- Trećina žličice muškatnog oraščića
- Bjelanjci od četiri jaja
- 60 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 4 žumanjka
- Žlica ruma
- Žličica ekstrakta vanilije
- Korica jedne naranče
SASTOJCI ZA SIRUP:
- 220 mililitara vode
- 180 grama šećera
- 3 velike žlice ruma
- Žličica cimeta
- Sok od polovice limuna
PRIPREMA:
U 200 grama oraha dodali smo 90 grama krušnih mrvica, jedan prašak za pecivo, žličicu cimeta i trećinu žličice muškatnog oraščića. Sjedinimo suhe sastojke, a onda se bacamo na miksanje bjelanjaka od četiri jaja. Nakon toga smo u 60 grama omekšalog maslaca dodali 100 grama šećera, malo umutili, pa u to dodali četiri žumanjka, žlicu ruma i žličicu ekstrakta vanilije te koricu jedne naranče. Kad se to sve sjedini mikserom, u smjesu je potrebno dodati suhe sastojke. Malo ćete to sjediniti žlicom pa onda u smjesu postepeno dodavati bjelanjke, mi smo ih dodavali u tri navrata.
Dobivena smjesa potom se dodaje u nauljeni i pobrašnjeni kalup za kuglof, ali vi je možete peći i u običnoj tepsiji ili kalupu za torte. Smjesa onda ide u pećnicu na 180 stupnjeva, oko 25 minuta. Dok se kolač peče, pravimo sirup kojim ćemo ga preliti. U 220 mililitara vode dodamo oko 180 grama šećera, tri velike žlice ruma (vi možete i manje) i žličicu cimeta te sok od polovice limuna. To se kuha oko sedam minuta dok se ne zgusne, a onda pečeni i prohlađeni biskvit malo izbodemo pa prelijemo sirupom lagano, da postepeno upije tekućinu.
I to je to, ovaj sočni kuglof u hladnjaku može stajati i tjedan dana, ali je toliko fin da će nestati puno ranije. Dobar tek!
Sve recepte iz bakine kuhinje možete pronaći ovdje.
Kako izgleda izrada kuglofa, možete pogledati u videu ispod: