Iako vam možda zvuči neobično, kolač od mrkve je vrlo fin, a glavni sastojak u njemu nećete ni osjetiti. Tajna je u cimetu koji ovom kolaču daje poseban okus. Osim u obliku kolača, s istim sastojcima možete napraviti i tortu u kalupu, a uvijek možete i dodati sastojke ili kremu po želji.
Kolač od mrkve je vrlo jednostavno za napraviti, a nitko neće znati da je glavni sastojak mrkva, sve dok im ne kažete. Upravo mrkva je zaslužna za posebnu sočnost ovog kolača.
SASTOJCI:
- 300 gr brašna
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer ili aroma vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žličice cimeta (možete staviti i začin za medenjake)
- Prstohvat soli
- 2 žličice sode bikarbone
- 4 jaja
- 400 gr naribane mrkve
- 25 grama margarina ili maslaca
- Malo korice limuna
- Malo čokolade za kuhanje
- Malo nasjeckanih oraha
PRIPREMA:
Potrebne su vam dvije posude. U jednoj pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj pomiješajte mikserom ili pjenjačom jaja, otopljeni maslac ili margarin i koricu limuna. Ovim mokrim sastojcima dodajte 400 grama naribane mrkve (po želji možete staviti i nešto manje mrkve, ali ona se neće uopće osjetiti). Možete dodati i malo nasjeckanih oraha, kao i sitno nasjeckanu čokoladu za kuhanje. Nakon toga dodajte i suhe sastojke i ponovno pomiješajte dok se sastojci ne sjedine.
Sve izlijte u prethodno namašćen kalup ili vatrostalnu posudu. Ako ne želite mastiti kalup, možete samo ispod staviti papir za pečenje kako se kolač ne bi primio. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. Ako na čačkalici ne ostaje smjese, nakon što je ubodete u kolač, ugasite pećnicu i izvadite kolač.
Za one kojima je ovo prejednostavno, uvijek mogu na vrh kolača dodati šlag, kremu ili pak napraviti čokoladnu glazuru.
Ispod možete vidjeti recepte za još neke kolače: