Bakina kuhinja: Ova zaboravljena namirnica podiže dinstano povrće na sasvim novu razinu
Dostupna, jeftina i superzdrava, ali gotovo nepoznata namirnica – heljda – poboljšat će okus svakog povrća, bilo da je riječ o varivima ili dinstanim gustim umacima. Donosimo vam recept za heljdu s paprikom i patlidžanom, a vi možete izabrati bilo koje povrće ili meso za pripremu s heljdom, ovisno o sezoni.
Mnogima gotovo nepoznata namirnica, karakteristična u Hrvatskoj jedino za podneblje Međimurja i Zagorja, sadrži toliko korisnih tvari da je starije osobe nikako ne bi trebale zaobilaziti. Riječ je o heljdi koja se u kulinarstvu zbog svoje hranjivosti smatra žitaricom, iako je po vrsti zapravo povrće, a neki je ubrajaju čak i u voće. Naše su bake heljdom punile patku, a njome su se nekada punili i jastuci.
Heljda sadrži vlakna i minerale
Najbolje od svega je što je heljda cjenovno iznimno pristupačna, doista jeftina namirnica koju možemo koristiti samostalno ili kao dodatak jelima u vrlo malim količinama, tako da nam jedno pakiranje od pola kilograma može trajati jako dugo.
Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, a sadrži i fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Također, smanjuje visoki tlak i kolesterol te održava zdravlje kardiovaskularnog sistema te smanjuje rizik od raka.
Koristiti je možete u pripremi raznih jela od povrća, kao dodatak varivima ili kao prilog te umjesto riže u rižotima. Heljda se dobro ljubi s kupusom, keljom i peradi, ali i ostalim vrstama povrća i mesa.
Recept za gusto varivo s heljdom
Donosimo vam recept za gusto varivo s patlidžanom, paprikom rogom i heljdom. Povrće možete zamijeniti i nekim drugim, ovisno o sezoni. Mi smo pronašli posljednje patlidžane i paprike koje u dalmatinskom podneblju još uvijek rastu zbog toplog vremena. Heljdu smo dodali i varivu od mesa i slatkog kupusa, tako da su opcije brojne.
SASTOJCI:
- pola šalice heljde
- dva velika patlidžana
- dvije veće roge
- svježa rajčica ili žlica do dvije pasirane
- velika glavica crvenog luka
- režanj češnjaka
- malo maslinova ulja
- sol, papar i ostali začini po želji
PRIPREMA:
Operite i narežite svo povrće. Sitno sjeckani luk bacite na ugrijano ulje pa kratko pržite. Zatim dodajte papriku narezanu na trakice ili kockice i prižite još malo. Potom dodajte češnjak i ostale suhe začine. Kada paprika i češnjak zamirišu, ubacite narezani patlidžan (koru nemojte guliti), promiješajte, dodajte narezanu svježu rajčicu ili žlicu do dvije pasirane pa lagano podlijte s malo vode. Pustite da sve prokuha i kuha desetak minuta.
Heljdu operite pa dodajte u lonac s povrćem i uz povremeno miješanje podlijevajte i kuhajte sve skupa još oko 20 minuta. Pred kraj začinite solju i paprom i pustite da odstoji. Ako želite, heljdu možete kuhati i odvojeno pa kasnije ubaciti u dinstano povrće. Heljdu nije potrebno namakati, kuha se desetak minuta u četverostrukoj količini vode, nakon čega još treba odstajati poklopljena otprilike toliko.
Ostale recepte iz naše bakine kuhinje možete potražiti na ovoj poveznici.