Bakina kuhinja: Ova slana torta od špinata i dodataka oduševit će baš sve
Slane torte popularne su već neko vrijeme, a osim što su vrlo ukusne, njihov izgled je jednako tako vrlo privlačan. Ne treba vam puno sastojaka, a posebnost joj daju raznolike boje. Slana torta od špinata se radi vrlo jednostavno, brzo je gotova, a gosti će sigurno uživati. Posebnost je i što sami možete birati sastojke koje ćete staviti po ‘katovima’.
Slana torta ima puno različitih verzija, a sami možete odabrati ključne sastojke i dodatke. Jedino što vam treba je podloga, odnosno kore koje se rade od špinata.
SASTOJCI:
Podloga
- 4 jaja
- 7 briketa smrznutog špinata
- Malo soli i papra
- Malo češnjaka u prahu
- 150 ml grčkog jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 7 žlica brašna
- 3 žlice mljevenih različitih sjemenki po želji
Nadjev
- Sirni namaz ili kremasti svježi sir pomiješan s vrhnjem
- Šunka
- Sir
- Kiseli krastavci, rajčica, kukuruz (stavljajte povrće po želji)
- Grčki jogurt za premaz
PRIPREMA:
Podloga se radi vrlo jednostavno. Prvo kuhajte špinat u kipućoj posoljenoj vodi oko pet minuta. Nakon toga ga ocijedite i ostavite sa strane. Idući korak su jaja. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjke isto kratko izmiksajte. Žumanjcima dodajte jogurt, začine, ohlađeni špinat i suhe sastojke, sjemenke, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte. U to žlicom ili silikonskom špatulom polagano dodajte snijeg od bjelanjaka i sve polagano pomiješajte.
Prebacite smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje pri čemu ćete smjesu lijepo rasporediti i raširiti. Pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite i pustite da se ohladi. Kada se ohladi, podlogu prerežite na tri jednaka dijela. Svaku premažite sirnim namazom ili kremastim sirom.
Na to stavite sir, a potom šunku i stavite ih obilato, odnosno nekoliko listova jedan na drugi. Možete dodati i krastavce ili kukuruz. Preklopite drugom podlogom i ponovite isti postupak stavljanja nadjeva. Stavite treću podlogu i na nju namažite grčki jogurt ili sir pomiješan s vrhnjem. Za kraj, za dekoraciju na vrh možete staviti rajčice ili začine po želji.
Sve druge recepte iz Bakine kuhinje možete provjeriti ovdje.