Bakina kuhinja: Orah kiflice po bakinom receptu toliko su prhke da se tope u ustima
Orah kiflice zapravo su verzija vanilin kiflica, samo s orasima. Recepata je mnogo, a mi smo pronašli jedan provjereni u bakinoj bilježnici. Kiflice su toliko prhke da se tope u ustima pa jedva čekamo da ih pravimo opet.
Recepata za vanilin kiflice pa tako i orah kiflice zaista je mnogo. Rezultat neće uvijek biti isti pa nam kiflice mogu ispasti tvrde ili se pak raspadati. U bakinoj bilježnici pronašli smo recept za starinske orah kiflice. Rezultat nas je oduševio i jedva čekamo da ih opet pravimo, a to nipošto ne mora biti samo za Božić. Orah kiflice vraćaju nas u sretne dane djetinjstva, kada bi sa stola u prolazu uzimali komadić po komadić ovih divnih keksa.
SASTOJCI:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca ili margarina sobne temperature
- 160 g mljevenih oraha
- 70 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 cijelo jaje
- šećer u prahu za kasnije posipanje
PRIPREMA:
-
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka i to tako da prvo spojite maslac i brašno s praškom za pecivo, potom dodate orahe i šećer pa jaje.
-
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na sat vremena.
-
Pećnicu upalite na 180 C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
-
Od tijesta uzimajte manje komadiće težine do 15 grama, dlanom oblikujte u kuglicu pa od kuglice napravite valjak, a valjak savinite u kiflicu.
-
Pecite ih oko 10-12 minuta, zavisi o pećnici i debljini kiflica. Nemojte ih izvaditi prerano, jer će se početi mrviti i pucati ako nisu dovoljno pečeni.
- Kada se kiflice ohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu.
Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.