Bakina kuhinja: Orah kiflice po bakinom receptu toliko su prhke da se tope u ustima

Jasmina Grgurić Zanze
5. siječnja 2025.
Novosti
A- A+

Orah kiflice zapravo su verzija vanilin kiflica, samo s orasima. Recepata je mnogo, a mi smo pronašli jedan provjereni u bakinoj bilježnici. Kiflice su toliko prhke da se tope u ustima pa jedva čekamo da ih pravimo opet.

Orah kiflice | Mirovina.hr

Orah kiflice | Mirovina.hr

Recepata za vanilin kiflice pa tako i orah kiflice zaista je mnogo. Rezultat neće uvijek biti isti pa nam kiflice mogu ispasti tvrde ili se pak raspadati. U bakinoj bilježnici pronašli smo recept za starinske orah kiflice. Rezultat nas je oduševio i jedva čekamo da ih opet pravimo, a to nipošto ne mora biti samo za Božić. Orah kiflice vraćaju nas u sretne dane djetinjstva, kada bi sa stola u prolazu uzimali komadić po komadić ovih divnih keksa.

SASTOJCI:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca ili margarina sobne temperature
  • 160 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer 
  • 1 cijelo jaje
  • šećer u prahu za kasnije posipanje

PRIPREMA:

  1. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka i to tako da prvo spojite maslac i brašno s praškom za pecivo, potom dodate orahe i šećer pa jaje.
  2. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na sat vremena.
  3. Pećnicu upalite na 180 C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
  4. Od tijesta uzimajte manje komadiće težine do 15 grama, dlanom oblikujte u kuglicu pa od kuglice napravite valjak, a valjak savinite u kiflicu.
  5. Pecite ih oko 10-12 minuta, zavisi o pećnici i debljini kiflica. Nemojte ih izvaditi prerano, jer će se početi mrviti i pucati ako nisu dovoljno pečeni.
  6. Kada se kiflice ohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu.

Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap