[BAKINA KUHINJA] Ne znate što učiniti s vašim grožđem? Recept za izradu preljeva od grožđa je upravo za vas
Za ovo sam zbilja čula svašta: da je džem, da je pekmez, da je pasirano grožđe, preljev… Nekako je najbolje možda nazvati to preljevom jer ostane dosta rijedak i sam po sebi bude toliko sladak da od njega zubi trnu. Iz istog razloga, ovaj preljev od grožđa je jako fin kada ga kombinirate s jogurt tortom ili kiselkastim sladoledima. Pošto vino nije lako napraviti, pokušajte s ovim receptom i nećete ostati razočarani.
Neki od vas možda imaju brajdu koja je obrasla grožđem. Znamo svi kako to izgleda, izvana nema uvijek nešto puno grožđa, ali pod brajdom vam stalno pada po glavi. Zato je ovaj recept dobar. Kao i sve, ovako pripremljeno grožđe, može se skladištiti te sačuvati. Tako možete spojiti ugodno s korisnim, pogotovo ako ste “slatkozubac”.
SASTOJCI:
- 5 kg grožđa
- 1 kg šećera ili po ukusu
- 1 želin
- Po želji: klinčići, cimet, limunova kora
- 1 konzervans, ako ga planirate skladištiti
PRIPREMA:
- Operite grožđe i odvojite bobe od stapki.
- Bobe premjestite u lonac i izgnječite ih te kuhajte na slaboj vatri.
- Kada se koža i sjemenke počnu odvajati od pulpe, ostavite lonac sa strane da se malo ohladi toplo grožđe propasirajte.
- U pasirano grožđe dodajte želin, šećer i sastojke po ukusu.
- Kuhajte preljev dok ne dođete do željene gustoće ili, barem, dok se mješavina ne prestane pjeniti.
- Na kraju ubacite konzervans i dobro promiješajte. Kada je konzervans u potpunosti otopljen, preljev prebacite u teglice.
- Na dno velikog lonca stavite krpu kako teglice ne bi udarale o dno te prokuhajte teglice dok ne postanu tople.
- Tople teglice zamotajte u tkaninu kako bi se postupno hladile. Tako će se u teglicama napraviti vakuum te će moći duže stajati
- Teglice čuvati u frižideru ili na tamnom hladnijem mjestu.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo