Bakina kuhinja: Napravite savršene kroštule uz ovaj vrlo jednostavan recept
Kroštule su slastica koja se najčešće jede u Dalmaciji ili u Istri, a radi se o slatkom prhkom tijestu koji se topi u ustima. Ova se poslastica radi vrlo jednostavno, ali je potrebno nešto strpljenja jer sam postupak prženja može potrajati.
Kako bi kroštule bile još bolje, na kraju se posipaju šećerom u prahu, a mogu se i rezati različiti oblici ili se mogu raditi mašne kako bi još bolje izgledala. Osim u Hrvatskoj, ova se poslastica jede diljem svijeta, ali joj je ime nešto drugačije. Tako ćete na primjer u Češkoj jesti Boží milosti, u Italiji Nocche, a u Sloveniji Flancati.
Donosimo recept za jednostavne kroštule, pri čemu je najvažnije pržiti ih u vrućem dubokom ulju.
SASTOJCI:
- 50 dkg glatkog brašna
- 1 jaje
- 2 žutanjka
- 2 dcl bijelog vina
- 2 žlice ruma ili drugog alkohola
- 1 žlica putra
- Malo soli
PRIPREMA:
Sve sastojke dobro umijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje nije ni tvrdo ni mekano. Ostavite tijesto da odstoji oko pola sata. Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i režite ga na trakice koje ćete dodatno prepoloviti nožem, a po želji ih možete svezati u čvor. Umjesto trakice, možete rezati i u obliku romba, a možete koristiti i modle, ako želite biti kreativni.
U lonac stavite puno ulja i pustite da se zagrije. U vruće ulje stavite narezano i oblikovano tijesto i pustite da se krčka dok ne dobije zlatnu boju, ali pazite da ne zagore. Na kraju ih stavite na salvetu u zdjelu i posipajte po kroštulama šećer u prahu.
Ispod možete vidjeti još neke recepte za slastice: