Bakina kuhinja: Napravite ove jednostavne bajadere uz samo nekoliko sastojaka
Bajadere su mnogima omiljena čokoladica, ali ih se ipak ne kupuje toliko često jer su dosta skuplje. Ovo nije opravdani razlog da odustanete od ovih finih dvobojnih čokolada, već poticaj da napravite puno finiju domaću verziju. Iako zvuči komplicirano, recept je zapravo vrlo jednostavan, a sve sastojke vjerojatno imate kod kuće.
Posebnost bajadere je u dvije boje i tri sloja, a glavni dio čine orašasti plodovi i keksi. Trebat će vam i čokolada i još nekoliko sastojaka, a ako želite da izgledom podsjećaju na one kupovne, posebnu pažnju će trebati obratiti i na njezino rezanje. Ako ste ljubitelj brzih, čokoladnih stvari, isprobajte i ovaj recept za lješnjak kuglice.
SASTOJCI:
- 600 gr šećera
- 230 gr margarina
- 300 gr mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
- 350 gr mljevenog keksa (Petit Beurre ili Plazma)
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 2 dl vode
Glazura
- 200 gr čokolade
- 4 žlice ulja
PRIPREMA:
U lonac stavite šećer i vodu i stavite da se kuha na slaboj vatri sve dok ne proključa, a onda ostavite još tri minute da kuha pa maknite s vatre. Ovom otopljenom šećeru dodajte natrgani margarin sobne temperature i miješajte kako bi se otopio. Jednom kada se otopi mu dodajte i mljevene orašaste plodove po želji i kekse.
Smjesu podijelite na dva dijela, a u jedan dodajte prethodno otopljenu čokoladu na pari. Premažite vatrostalnu posudu ili pleh veličine 25×25 uljem ili margarinom i prvo na njega izlijte tamni dio s čokoladom, malo ga poravnajte pa dodajte i svijetli dio koji također poravnajte. Ostavite da smjesa odstoji barem dva sata na stolu ili u hladnjaku. Idući korak je dodavanje glazure koju također rasporedite da bude što ravnije, a potom ostavite da se kolač dobro ohladi.
Na red dolazi rezanje. Ako želite dobiti pravilne oblike, možete se poslužiti ravnalom ili drugim ravnim predmetom kojeg ćete lagano staviti uz samu glazuru, ne pritisnuti na nju, a potom oštrim nožem uz samo ravnalo rezati kvadrate ili pravokutnike. Ako vam s druge strane, izgled nije toliko bitan, bajadere narežite kao bilo koji drugi kolač.