Bakina kuhinja: Napravite ovaj zdravi med od maslačka uz samo nekoliko sastojaka
Naša čitateljica Rahela nam je poslala zanimljiv recept za med od maslačka. Trebat će vam cvjetovi maslačka, voda, šećer i limun. Med od maslačka se koristi za podizanje imuniteta, kao i za kašalj, a pomaže i kod proljeva i drugih problema. U izradi ovog meda ne sudjeluju pčele, već ih radi samo čovjek. Upravo zato je pogodan i za vegane.
Za med od maslačka je važno ubrati maslačke koji rastu na livadi koja nije blizu automobila ili gužve, a važno je i paziti na omjere kako biste dobili najbolji med.
SASTOJCI:
- 200 cvjetova maslačka
- 1 litra vode
- 1250 grama šećera
- 2 limuna
PRIPREMA:
Ubrane cvjetove očistite od stapki i lapova, tako da ostanu samo žuti cvjetovi. Kuhajte očišćene cvjetove u litri vode oko dva sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon kuhanja izdvojite cvjetove iz vode pomoću gaze ili sitnog cjedila.
U vodu dodajte šećer, kuhajte jedan sat na laganoj vatri uz povremeno do često miješanje. Tijekom kuhanja moguć je nastanak pjene, koju je dovoljno uklanjati s površine pomoću čiste žlice. Nakon sat vremena dodajte limun narezan na komadiće, po potrebi dodajte žlicu vode (ako je smjesa pregusta) i kuhajte još pola sata na laganoj vatri uz povremeno do često miješanje.
U međuvremenu pripremite čiste staklenke zagrijavanjem u pećnici (bez poklopca) na 100 °C oko 20 minuta. Nakon kuhanja napunite staklenke vrućim medom (limun izvaditi), a staklenke zatvoriti tek kad se ohladi.