Pesto je zeleni umak kojem je glavni sastojak bosiljak. Jede se uz bilo kakvu tjesteninu, a poseban je po svojem okusu, ali i jednostavnosti izrade. Trebat će vam samo nekoliko namirnica, a u ovom jelu će uživati i vaši unuci i to zbog neobične zelene boje.
Tjestenina s pestom je vrlo popularno jelo među mladima, a glavni sastojak je začinska biljka – bosiljak. Za pesto će vam trebati samo nekoliko sastojaka i malo volje za pripremu.
SASTOJCI:
- Šaka bosiljka (ili više)
- Papar i sol
- Režanj češnjaka
- Bademi (otprilike oko deset badema)
- Začini po želji
- 3 žlice maslinovog ulja
- Voda od tjestenine
PRIPREMA:
Prvo stavite kuhati tjesteninu. Dok se ona radi, u mikser, odnosno blender stavite sve navedene sastojke osim vode od tjestenine. U originalnom receptu umjesto badema idu pinjoli, koji su nešto skuplji, ali su bademi dobra zamjena. Dobro sve izmiksajte, probajte jeste li zadovoljni okusom i po potrebi dodajte začin koji nedostaje.
Kada je tjestenina gotova, dio vode izdvojite i ulijte u pesto. Sami odredite koliko želite da vam umak bude rijedak ili gust pa prema tome i dodajte vodu. Na kraju pomiješajte umak s tjesteninom i ručak je spreman. Na servirano jelo možete dodati ribani sir ili parmezan. Ova količina je dovoljna za dva do tri tanjura, a ako radite za više osoba, samo poduplajte sastojke.
Sve ostale recepte naše Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.