Bakina kuhinja: Nakon što ovako pripremite kelj, više ga neće htjeti jesti nikako drugačije

Jasmina Grgurić Zanze
23. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Gratinirani kelj najfinije je jelo koje smo ikada probali, a da je pripremljeno od ove namirnice. Riječ je zapravo o kelju prelivenom bešamel umakom i zapečenom u pećnici. Kelj smo prethodno skuhali s krumpirom, a ovom jednostavnom i preukusnom složencu dodali smo i kuhana jaja te naribani sir. Rezultat je kelj koji se sviđa svima pa čak i unucima.

Gratinirani kelj | Mirovina.hr

Gratinirani kelj | Mirovina.hr

Dan kada je na redu kelj, ukućanima najčešće gastronomski nije najdraži. Kelj se obično priprema kao varivo. Nešto rjeđe opcije su kelj ‘na salatu’ ili ‘šnicli’ od kelja. Sve tri opcije mogu biti vrlo ukusne, no mi smo se odlučili kelj pripremiti na jedan sasvim drugačiji način. Riječ je o gratiniranom kelju.

Gratinirani kelj zapravo je zapečeni kelj, preliven bešamel umakom, uz dodatak krumpira i kuhanih jaja po želji. Stavili smo sve ove sastojke i dodali naribanog sira, a rezultat je kelj pripremljen na najukusniji način koji smo dosad probali. Inače se umjesto krumpira, ili s njim, koriste i krušne mrvice pa jelo dobije hrskavu notu, ali to smo ovoga puta preskočili.

SASTOJCI:

  • glavica kelja
  • 3 ili 4 kuhana jaja
  • 3 ili 4 veća krumpira
  • maslac
  • pola litre mlijeka
  • dvije žlice brašna
  • naribani sir
  • začini (sol, papar, muškatni oraščić, češnjak u prahu…)

PRIPREMA:

  • Kelj operite, narežite na četvrtine i stavite kuhati u kipuću vodu u koju dodajte i očišćeni i na kockice narezani krumpir. Sve zajedno kuhajte ne dulje od 15 minuta. Jaja skuhajte odvojeno.
  • Za to vrijeme možete pripremiti bešamel tako da lagano popržite dvije žlice brašna na kockici do dvije žlice maslaca pa potom dodate mlijeko i kuhate dok se ne zgusne. Dodajte ribanog muškatnog oraščića te soli i papra po želji.
  • Ocijedite i ohladite povrće i kuhana jaja pa kelj narežite na trake, a jaja na kolutove.
  • Manju tepsiju namažite uljem ili maslacem, složite najprije kelj, zatim krumpire pa jaja. Sve prelijte bešamelom pa na vrh stavite naribani sir. Posolite i popaprite po želji.
  • Pecite oko 25 minuta na 190 stupnjeva.

Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap