[BAKINA KUHINJA] Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
Jede vam se nešto slatko, a nemate ni sastojaka ni vremena za komplicirane deserte? Stari recepti naših baka nude nam jednostavna, brza i ukusna rješenja upravo za takve situacije. Među njima je i “mutača” koja slovi za najjednostavniji kolač na svijetu. Umirovljenica Inga Aladrović otkrila nam je kako je mutaču pripremala njezina pokojna baka, vrativši nas time za kuhinjski stol iz našeg djetinjstva.
Ukoliko želite napraviti najbrži, najlakši i najjeftiniji kolač na svijetu onda je mutača pravi izbor. Riječ je o starinskom desertu sličnom zlevanki, a kako ga je pravila njezina baka otkrila nam je umirovljenica Inga Anadrović.
SASTOJCI
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- kiselo vrhnje (masnije)
- brašno, mlijeko i mineralna voda
PRIPREMA
- Četiri jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati malo soli i jedno cijelo kiselo vrhnje
- Dodavati brašno, doliti malo mlijeka i mineralne vode i sve umutiti. Brašna ide onoliko koliko je dovoljno da smjesa bude gušća od smjese za palačinke.
- Pecite na 190 stupnjeva u pećnici dok ne porumeni.
- Kada se mutača ohladi, premažite je s pekmezom i poslužite kao kolač.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo