Samoborski kotleti uz nekoliko trikova mogu biti jako sočni. Poslužiti ih možete uz razne priloge pa čak i gusti umak od tikvica. Svinjetina je među jeftinijim komadima mesa, a kao alternativa umjesto kotleta može poslužiti i svinjski vrat, uz sezonsko povrće po ograničenoj cijeni poput kelja, poriluka i kupusa.

Samoborski kotleti s prilogom od tikvica | Mirovina.hr
Jedan od klasičnih recepata su samoborski kotleti koje poslužiti možemo uz razne priloge; rižu, pire krumpir, kremu od karfiola, njoke, tjesteninu ili pak umak od tikvica za koji smo se odlučili. Kotlet je jedan od jeftinijih komada mesa pa je za umirovljenički džep prihvatljiv u odnosu na ostalu ponudu. Alternativa može biti svinjski vrat, čija je cijena ograničena na maksimalnih 5,49 eura po kilogramu. Kao prilog možete koristiti i neke vrste svježeg sezonskog povrća s ograničenom cijenom, a to su kelj, kupus i poriluk. Popis svih 70 proizvoda s ograničenom cijenom pogledajte ovdje.
Kod pripreme samoborskih kotleta postoji nekoliko trikova kako bi bili mekani i sočni. Najprije ih je potrebno marinirati. Kotlete sobne temperature (nikako ne hladne) nekoliko minuta treba prepeći sa svake strane u jako vrućoj tavi. Kotleti se potom podlijevaju uz dodatak začina i malo brašna da zgusne mesni umak. Tako se dinstaju oko 45 minuta, a za to vrijeme stignemo poraditi na prilozima.
SASTOJCI (za tri osobe):
- 3 veća kotleta
- ulje
- brašno
- voda
- sol i papar
- malo limuna, crvene paprike i mješavine suhih začina za marinadu
- 3 tikvice za umak
- za umak od tikvica trebamo i; malo ulja, brašna, začina i limuna te kiselog vrhnja
PRIPREMA:
- Kotlete osušite papirnatim ručnikom i napravite marinadu tako što ćete ih začiniti solju, paprom, uljem, crvenom paprikom, limunom i ostalim začinima po želji
- Nakon što kotleti odstoje najmanje 15 minuta u marinadi od ulja, limuna i začina, stavite ih peći na jako vruću tavu. Pecite sa svake strane nekoliko minuta, dok ne porumene i dok se ne izgubi ‘crveno’ s kosti i eventualni višak sokova/sukrvice koji cure s mesa.
- Kada su pečeni, kotlete podlijte vodom toliko da ih prekrijete i smanjite vatru. Možete, ali ne morate, umiješati pola žlice brašna kako biste zgusnuli umak. Neka se kotleti na lagano krčkaju oko 45 minuta, a povremeno po potrebi dodajte vode te na kraju dodatno začinite listom peršina, žlicom vrhnja ili već po želji.
- Dok se kotleti krčkaju, u plićem manjem loncu s debelim dnom prepržite malo brašna na tri žlice maslinova ulja i dodajte tikvice koje ste prethodno oprali, ogulili i naribali.
- Ako tikvice puštaju puno soka, vodu ne trebate dodavati. Dinstajte oko 15 minuta pa pred kraj začinite solju, paprom, suhim začinima i peršinom po želji. Svakako dodajte malo limunovog soka kako bi balansirali slatkoću tikvice te po želji dodajte kiselo vrhnje na kraju.
Ostale recepte iz bakine kuhinje potražite ovdje.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.