Bakina kuhinja: Mekane kiflice po receptu koji će vam sigurno uspjeti

Jasmina Grgurić Zanze
8. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Isprobali smo recept profesionalne kuharice Lidije Kralj za kiflice. Recept se nalazi na čašici kiselog vrhnja koje će vam trebati za pripremu ovih mekanih zalogaja. Kiflice su odlično ispale od prve, nisu masne, a mogu se jesti i drugi dan uz neki namaz.

Nešto vam se jede, dolaze vam gosti, počinje utakmica, a nemate ništa posebno za poslužiti uz čaj, kavu ili još bolje, čašu piva? Našli smo se i sami u toj situaciji. Gledajući u poluprazni hladnjak, na čašici kiselog vrhnja ugledali smo jednostavni recept kuharice Lidije Kralj za kiflice. Shvatili smo da nam upravo to treba, jer imamo svega nekoliko sastojaka.

Kiflice su ispale odlično, mekane su, a mogu se jesti i drugi dan za doručak uz neki namaz. Dobra stvar je što nisu masne, a ako želite, možete ih puniti pekmezom, čokoladom, šunkom ili sirom.

SASTOJCI:

  • 600 grama glatkog brašna
  • prašak za pecivo
  • žličica soli
  • 100 ml ulja
  • 200 grama kiselog vrhnja
  • 200 ml toplog mlijeka
  • suhi kvasac
  • žlica šećera

PRIPREMA:

  • Pomiješajte 600 g glatkog brašna, prašak za pecivo i žličicu soli. Dodajte 100 ml ulja i 200 g kiselog vrhnja te promiješajte.
  • Posebno pomiješajte 200 ml toplog mlijeka, instant suhi kvasac i žlicu šećera te ulijte u gotovu smjesu.
  • Zamijesite u glatko tijesto, podijelite na 4 dijela i razvaljajte svaki dio u krug na 1/2 cm debljine. Narežite na trokutiće i oblikujte u kiflice.
  • Zagrijete pećnicu na 180° C. Kiflice slažite na namašćeni lim (mi smo koristili papir za pečenje) i ostavite u kuhinji na toplome 10-15 minuta (pripazite na razmak kod slaganja, jer su se nama kiflice malo spojile s obzirom da narastu).
  • Premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom, kimom ili makom (odlučili smo se za sezam). Pecite u pećnici 10-15 minuta.

Ostale recepte iz naše bakine kuhinje možete potražiti na ovoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap