Bakina kuhinja: Mekane fritule brzo možete napraviti i sami po ovom jednostavnom receptu
Fritule su postale sve skuplje. Srećom, možemo ih sami pripremiti kod kuće. Nekada je priprema fritula od svježeg kvasca bila procedura koja je trajala satima, ali današnje bake prigrlile su jednostavnije i brže načine koji nipošto ne umanjuju kvalitetu fritula. Donosimo vam recept za ove popularne male uštipke koji će biti gotovi u trenu.
Skromna poslastica koju su bake mijesile kada u kuhinji ne bi imale ništa drugo, posljednjih je godina postala prava zvijezda adventa. Riječ je malim uštipcima, popularnim fritualama za koje ove godine treba izdvojiti od oko tri pa do više od šest eura. Umjesto da dobijete svega nekoliko ‘loptica’ u čaši koje će nestati u trenu, za manji iznos možete pripremiti veću količinu fritula za cijelu obitelj.
Nekada je priprema fritula od svježeg kvasca bila procedura koja je trajala satima, ali današnje bake prigrlile su jednostavnije i brže načine koji nipošto ne umanjuju kvalitetu fritula. Donosimo vam recept za mekane fritule koje možete u trenu lako pripremiti kod kuće. Smjesu možete i ‘poduplati’.
SASTOJCI:
- jedno jaje
- jedan tekući jogurt u čaši
- 2 žlice šećera
- 200 grama glatkog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- čep rakije
- ribana limunova korica
- malo soli
- vanilin šećer (po želji)
- ulje za prženje
PRIPREMA:
Mikserom ili pjenjačom umutite jaje, jogurt, šećer, rakiju i sol. Nakon toga dodajte brašno i prašak za pecivo, koje možete zajedno prosijati u smjesu pa sve još dobro izmiješajte. Za oblikovanje fritula možete koristiti vrećicu ili žličicu. Ukoliko koristite vrećicu, odrežite joj vrh i napunite je gustom smjesom.
Zagrijete malo veću količinu ulja tako da fritule ne dodiruju dno posude. Ulje prvo treba biti vruće, a nakon toga smanjite temperaturu kako se fritule ne bi stisnule i ostale zbijene. Fritule istiskujte iz vrećice iznad lonca direktno u ulje. Kada vam izađe komadić otprilike jednake širine i debljine (centimetar i pol do dva) prerežite ga nožem i pustite da upadne u vruće ulje.
Pazite da ne prepunite lonac fritulama kako bi se mogle ravnomjerno ispeći. Pržite ih kratko dok ne poprime zlatno-smeđu boju, a za okretanje se poslužite vilicom ako se ‘loptice’ ne okrenu same.
Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete pronaći ovdje.