Bakina kuhinja: Lonac posnog variva od poriluka i ječma na starinski način
Naše bake znaju kako skuhati fini i zdravi ručak, a jedna umirovljenica je podijelila s nama recept za posno varivo od poriluka i ječma, idealno za sve one dane u tjednu kada smo željni pojesti nešto sa žlicom bez mesa. Pripremiti ga možete i za svoje unuke.
Poriluk je iznimno zdrava i povoljna namirnica koju možemo pripremati na razne načine. Ipak, odlučili smo se za bakin klasik, posno varivo od poriluka s ječmom. Recept koji vam donosimo je dostatan za tri do četiri osobe.
SASTOJCI:
- vezica poriluka (četiri manja komada)
- 2 žlice ječma
- 2 krumpira
- papar, sol i mješavina začina
- ulje, brašno i crvena paprika za laganu zapršku
PRIPREMA:
Poriluk operemo i izrežemo na kolutiće i stavimo kuhati u otprilike litru vode. Odmah dodamo i očišćeni krumpir izrezan na kockice te ječam. Posolimo i kuhamo oko pola sata do 40 minuta nakon što zavrije. Na malo ulja popržimo malo brašna i mljevene crvene paprike te dodamo u varivo. Dodamo mješavinu začina i papar te kratko prokuhamo.
Dobar tek!
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.