[BAKINA KUHINJA] Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
Lagano i okrepljujuće varivo od slatkog kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa nešto je bliže juhi. Idealna je ovo verzija domaćeg i ukusnog ručka koja će nam pomoći da očistimo naš organizam od teške i masne blagdanske hrane.
Lagano varivo od malo povrća i mesa možemo pripremiti kao malo bogatiju juhu, čime ćemo dobiti zdraviju verziju, idealnu za detoksikaciju nakon blagdanskog prejedanja masnom i slatkom hranom. Priprema se od malo slatkog kupusa, mrkve, krumpira i komada mesa. Možemo napraviti pun lonac i konzumirati ga kroz nekoliko dana, dok god je na hladom i grijemo samo dio koji ćemo pojesti.
Jelo možete pripremiti bez luka tako da samo na ulju popržite meso, mrkvu i slatki kupus uz dodatak vode, krumpira i začina.
SASTOJCI:
- Mala glavica slatkog kupusa
- 250 grama svinjetine ili teletine od buta ili plećke
- mala glavica luka
- dvije mrkve
- dva krumpira
- dva režnja češnjaka
- malo rajčice u tubi ili tetrapaku
- malo ulja
- sol, papar i začini po želji
PRIPREMA:
- Pripremite veliki lonac, najbolje širi i plići, zagrijte ulje i na njemu popržite nasjeckani luk. Kada luk požuti, dodajte meso i zapržite ga dok ne izgubi crvenu boju pa dodajte očišćenu i narezanu mrkvu, a potom i narezani kupus te sitno nasjeckani češnjak.
- Sve zajedno pirjate oko 45 minuta dok ne omekša uz stalno podlijevanje vodom i začinite po ukusu (vegeta, sol, papar, suhi zeleni začini…)
- Sve prelijte s količinom tekućine po želji, ovisno želite li gušće ili rjeđe varivo za jedan ili više dana. Dodajte krumpir narezan na kockice i malo koncentrata rajčice ili malo rajčice iz tetrapaka pa kuhajte na lagano još najmanje pola sata do 45 minuta dok krumpir ne omekša. Na kraju ubacite svježe listove peršina, poklopite i ugasite vatru.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje blagdanske kolače, ideje za ručak i sve što želite.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo