Bakina kuhinja: Krpice sa zeljem su posno jelo koje nas vraća u mladost
Krpice sa zeljem ili flekice s kupusom nisu jelo koje treba posebno predstavljati, ali su svakako jelo koje ćemo rado skuhati kada nam se jede nešto domaće, jeftino, fino i brzo. Na pripremu nećemo potrošiti više od deset kuna, a sitost je zagarantirana. Tjesteninu možemo i kupiti, ali ipak je ukusnija kada je sami izradimo što će tražiti malo više vještine i vremena u kuhinji. Ali zato smo pronašli jako dobar recept, baš kako su krpice sa zeljem nekada pravile naše mame i bake.
Krpice sa zeljem idealno su zimsko jelo, ali samostalno ili kao prilog mesu funkcionirat će odlično u svako doba godine. Pronašli smo jedan starinski recept s domaćom tjesteninom, iz Sašine kuhinje, čime će ovaj ručak biti još ukusniji, iako nije loše ni s kupovnom.
SASTOJCI za krpice:
- jedno jaje
- malo vode
- sol
- žlica ulja
- 150 grama glatkog brašna
SASTOJCI za zelje:
- pola kilograma svježeg zelja
- žličica šećera
- žličica mješavine začina
- papar
- dva decilitra vode
PRIPREMA:
- U jedno jaje dodati malo soli, vode, ulje i brašno. Umijesiti tijesto pa pustiti da pokriveno kratko odmori. Razvaljati tanko, narezati na kvadratiće te ostaviti da se osuši dok pripremamo zelje.
- Na ulju popržimo zelje, dodamo šećer, sol i začine po želji. Kada tekućina od povrća ispari i zelje lagano požuti, dodamo vode u dva navrata. Kada kupus omekša, a voda potpuno ispari, zelje je gotovo.
- Krpice stavimo u vruću posoljenu i blago pouljenu vodu. Kuhamo dvije do tri minute. Procijedimo, ubacimo u zelje i promiješamo.
Pratite našu Bakinu kuhinju i šaljite nam svoje recepte na [email protected].