Bakina kuhinja: Kolač s pekmezom koji podsjeća na medenjake i Božić

Ana Kanazir
17. studenoga 2024.
Novosti
A- A+

Pravo je vrijeme za isprobavanje kolača koje ćete napraviti za nadolazeće blagdane. Jedan od njih je i kolač s pekmezom. On ima sve božićne okuse u sebi zahvaljujući začinu za medenjake, mekan je i sočan, a i brzo se priprema. Sama priprema će trajati oko deset minuta, a istom brzinom će i nestati s tanjura.

Kolač s pekmezom na tanjuru

Kolač s pekmezom | Foto: Mirovina.hr

Iako ima okus po medu i finim začinima, ovaj kolač s pekmezom zapravo ne sadrži med. Ipak, to ne znači da je manje ukusan. Oduševit će vas okusom, ali i sočnošću.

SASTOJCI:

Biskvit: (mjera je čaša od jogurta)

  • 3 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice mješavine za medenjake
  • 3 čaše mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 3 žlice džema ili pekmeza (može bilo koji okus, mi smo koristili od šljiva)

Fila:

  • 6 žlica pekmeza ili džema
  • 100 grama čokolade za kuhanje

Glazura:

  • 150 grama čokolade za kuhanje
  • 3-4 žlice ulja

PRIPREMA:

Prvo pomiješati sve suhe sastojke za biskvit pa im dodati mokre i sve sjediniti dok se ne dobije jednolična smjesa.
U tepsiju premazanu uljem i brašnom uliti polovicu smjese i peći pet do šest minuta na 180 °C, dok se ne osuši da se na biskvit može premazati fila.

U međuvremenu zagrijati 6 žlica pekmez s čokoladom dok se čokolada ne otopi. Filu premazati preko prvog dijela biskvita i preko njega preliti ostatak biskvita. Peći još 20-ak minuta ili dok se biskvit ne krene odvajati od rubova tepsije. Na prohlađeni kolač dodati čokoladnu glazuru.

Sve recepte iz bakine kuhinje možete vidjeti i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap