Bakina kuhinja: Kolač s pekmezom koji podsjeća na medenjake i Božić
Pravo je vrijeme za isprobavanje kolača koje ćete napraviti za nadolazeće blagdane. Jedan od njih je i kolač s pekmezom. On ima sve božićne okuse u sebi zahvaljujući začinu za medenjake, mekan je i sočan, a i brzo se priprema. Sama priprema će trajati oko deset minuta, a istom brzinom će i nestati s tanjura.
Iako ima okus po medu i finim začinima, ovaj kolač s pekmezom zapravo ne sadrži med. Ipak, to ne znači da je manje ukusan. Oduševit će vas okusom, ali i sočnošću.
SASTOJCI:
Biskvit: (mjera je čaša od jogurta)
- 3 čaše brašna
- 1 čaša šećera
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 žlice mješavine za medenjake
- 3 čaše mlijeka
- 150 ml ulja
- 3 žlice džema ili pekmeza (može bilo koji okus, mi smo koristili od šljiva)
Fila:
- 6 žlica pekmeza ili džema
- 100 grama čokolade za kuhanje
Glazura:
- 150 grama čokolade za kuhanje
- 3-4 žlice ulja
PRIPREMA:
Prvo pomiješati sve suhe sastojke za biskvit pa im dodati mokre i sve sjediniti dok se ne dobije jednolična smjesa.
U tepsiju premazanu uljem i brašnom uliti polovicu smjese i peći pet do šest minuta na 180 °C, dok se ne osuši da se na biskvit može premazati fila.
U međuvremenu zagrijati 6 žlica pekmez s čokoladom dok se čokolada ne otopi. Filu premazati preko prvog dijela biskvita i preko njega preliti ostatak biskvita. Peći još 20-ak minuta ili dok se biskvit ne krene odvajati od rubova tepsije. Na prohlađeni kolač dodati čokoladnu glazuru.
Sve recepte iz bakine kuhinje možete vidjeti i ovdje.