[BAKINA KUHINJA] Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
Krivo brašno, vlažni ili topli krumpir, način miješanja tijesta, nezrelo voće… Najmanja greška u koracima može dovesti do neželjenog ishoda kada je o knedlama riječ. Tradicionalno ih pripremamo sa šljivama, no izbor voća nije toliko važan, koliko je važno napraviti dobro tijesto, oblikovati i kuhati knedle. Koje sastojke koristi i kako ih priprema u svoj kuhinji otkrila nam je baka Mira.
Knedle sa šljivama, ili bilo kojim voćem po izboru, savršen su odabir ne samo za desert, nego i za glavno jelo. Koliko god se činilo jednostavno, potrebne su vještine, ali i pravi odabir sastojaka te postupka pripreme kako bi naše knedle ispale savršeno. S receptom bake Mire, čijim se knedlama najviše vesele njezini unuci, teško je pogriješiti.
Neke od tajni koje će zagarantirati uspjeh su korištenje oštrog brašna, kuhanje krumpira u kori kako bi se izbjegla nepoželjna vlažnost, miješanje umjesto miksanja…
SASTOJCI:
- pola kilograma krumpira
- 200 grama oštrog brašna
- 50 grama maslaca
- jaje
- sol
- šljive ili drugo voće
- krušne mrvice
- maslac za prezle
- šećer i cimet
- kiselo vrhnje
PRIPREMA:
- Krumpir skuhamo u kori, ogulimo i propasiramo te mu dodamo maslac.
- Ostavimo da se ohladi pa dodamo brašno, jaje i sol te zamijesimo tijesto.
- Kuglice pravimo rukama, a potom ih u ruci raširimo, stavimo šljivu i oblikujemo knedlu.
- Knedle stavljamo u slanu vrelu vodu i kuhamo oko 15 minuta.
- U tavi rastopimo maslac i dodamo krušne mrvice, uvaljamo knedle i kratko ih zapečemo.
- Druga opcija je da knedle prije posluživanja samo prelijemo preprženim prezlama.
- Kod serviranja dodati šećer i cimet, a po želji i kiselo vrhnje.
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo