Bakina kuhinja: Kiseli gulaš koji će vas ugrijati u nadolazećim hladnim danima
Kiseli gulaš je zapravo jelo koje se u Međimurju naziva i kisela juha. Vrlo se jednostavno priprema, a neki kao tajni sastojak koriste i ocat, kako bi juha bila još kiselija. Ipak, glavni sastojak je svinjsko meso, a kako bi ugrijala organizam se može i malo zaljutiti.
Kiseli gulaš se može raditi i bez mesa, ali i sa sastojcima po želji. Kao što smo rekli, ovo jelo se naziva i kisela juha, čiji recept možete pronaći u ovom tekstu. Za koji se god oblik ove juhe odlučili, sigurno ćete uživati.
SASTOJCI:
- 50 dag svinjskog mesa
- 2.5 l vode
- 1 luk
- 1 mrkva
- Malo crvene paprike
- Peršin
- Lovorov list
- Sol, papar
- 2 dcl bijelog vina
- 2 žlice octa
- 2 žlice kukuruznog brašna
- Po želji malo chillija ili druge ljutine
PRIPREMA:
Iako se za većinu gulaša luk prvo preprži, ovdje je postupak malo drugačiji. Meso prvo narežite na kockice, a po želji ga i jako kratko zapecite na ulju ili masti. Nakon toga, u vodu stavite svinjsko meso, cijeli luk, narezanu mrkvu, lovorov list i sve začine. Pustite da se kuha oko dva sata, uz povremeno miješanje.
Ako imate ekspres lonac, ovaj će postupak biti znatno kraći. Na kraju dodajte bijelo vino, po želji alkoholni ocat i pričekajte da alkohol ispari. Dodajte i kukuruzno brašno kako bi se gulaš malo stisnuo. Kuhajte oko deset minuta.
Ako želite, sa strane možete posebno skuhati i dva krumpira koja kasnije samo narežete na kockice i stavite u kiseli gulaš.