Domaći kruh posljednjih je dana postao najveći hit u kuhinjama diljem Hrvatske. S obzirom na to da su građani kupili ogromne količine brašna i kvasca, kojeg je gotovo nemoguće pronaći na policama trgovina, ništa manje ni ne očekujemo nego da se na veliko mijesi i peče. Bakinu kuhinju nastavljamo s receptom za “karantenske kruščiće” umirovljenice Slavice.
Umirovljenica Slavica poslala nam je svoj recept za više nego prigodne “karantenske kruščiće”, ukusno domaće pecivo nalik kruhu koje ukućanima priprema i inače, samo pod drugim nazivom. Ono što je jako pozitivno jest da vam za ovo slasno jelo, koje možete poslužiti samostalno uz šalicu mlijeka, jogurta, s malo vrhnja ili kao prilog, ne treba nužno kvasac.
Ovaj recept pogodan je za osobe koje moraju biti u izolaciji, jer umotano u foliju tijesto može stajati 14 dana u hladnjaku i mjesec dana u zamrzivaču.
SASTOJCI
- 1 kg mekog brašna
- 2 žlice ulja
- 1 žličica soli
- 1 kvasac (suhi ili svježi) – ako se niste za njega izborili u trgovini možete ga izostaviti
- 1 jogurt
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 0,5 litara mlijeka
- 1 prašak za pecivo
PRIPREMA
- Malo mlijeka, šećer i kvasac izmiješajte. U brašno stavite sve namirnice i izmiješani kvasac.
- Rukom dobro izradite da dobijete glatko tijesto. Ne mora se dizati i nije ga potrebno lupati.
- Ostavite ga dva sata u hladnjaku. Potom se tijesto razvalja i šalicom se oblikuju kruščići.
- Pleh premažite maslacem ili margarinom, a možete umjesto toga staviti papir za pečenje.
- Kruščići se peku na 200 stupnjeva Celzijusevih 20-ak minuta ili dok ne dobiju rumenu boju.
Dobar tek!
Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz naše Bakine kuhinje: