Bakina kuhinja: Junetina s graškom i noklicama kultno je varivo iz lonaca naših nona
Junetinu s bižima izvorno su naše dalmatinske bake pripremale s janjetinom, no osim što je jeftinija, junetinu je lakše nabaviti. Varivu smo dodali noklice kako bi ovo fino jelo na žlicu bilo zasitnije, baš kako i traže sve hladniji dani.
Dolaskom hladnijih dana pojačano kuhamo variva pa se na našem jelovniku našlo jedno kultno jelo na žlicu karakteristično za dalmatinsko podneblje. Riječ je o junetini s graškom, kojeg su izvorno naše none pripremale s janjetinom. Grašak je poskupio i nije mu sezona pa smo koristili zamrznuto povrće, a meso je uvijek najbolje kupiti svježe u mesnici, ako je moguće. Kako bi ovo jelo na žlicu bilo zasitnije, u lonac smo dodali i noklice.
SASTOJCI:
- pola kilograma junetine od plećke ili vrata
- 400 grama graška
- dvije glavice luka
- dva režnja češnjaka
- jedna mrkva
- malo slatke mljevene paprike
- žlica do dvije pasirane rajčice
- ulje
- sol, papar, lovor, majčina dušica i peršin
Za noklice:
- jedno jaje
- malo soli
- par kapi ulja
- dvije žlice brašna
PRIPREMA:
- Meso narežite na kockice, usitnite luk i češnjak i narežite mrkvu na kockice ili kolutove
- Na malo ulja pržite luk pa dodajte meso. Kada je meso izgubilo krv, dinstajte ga još malo dok ne ispari sva tekućina
- Dodajte mrkvu, kratko popržite pa dodajte češnjak, mljevenu papriku i suhe začine po želji
- Zalijte vodom toliko da prekrije sve sastojke u loncu pa postepeno podlijevate i kuhajte oko sat vremena
- Za to vrijeme napravite smjesu za noklice tako što ćete u jedno razmućeno jaje dodati malo ulja, sol i postepeno brašno. Tijesto treba biti malo rjeđe i odstajati.
- Kada je meso skoro pa skuhano, dodajte malo pasirane rajčice i grašak pa nakon što sve opet prokuha i kuha kraće vrijeme, najmanjom žličicom ukuhajte noklice.
- Smanjite vatru i kuhajte na lagano još desetak minuta pa kad je gotovo, pustite da odstoji.
Ostale recepte iz naše bakine kuhinje možete potražiti na ovoj poveznici.