Bakina kuhinja: Junetina s graškom i noklicama kultno je varivo iz lonaca naših nona

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Junetinu s bižima izvorno su naše dalmatinske bake pripremale s janjetinom, no osim što je jeftinija, junetinu je lakše nabaviti. Varivu smo dodali noklice kako bi ovo fino jelo na žlicu bilo zasitnije, baš kako i traže sve hladniji dani.

Varivo s junetinom i graškom | Mirovina.hr

Varivo s junetinom i graškom | Mirovina.hr

Dolaskom hladnijih dana pojačano kuhamo variva pa se na našem jelovniku našlo jedno kultno jelo na žlicu karakteristično za dalmatinsko podneblje. Riječ je o junetini s graškom, kojeg su izvorno naše none pripremale s janjetinom. Grašak je poskupio i nije mu sezona pa smo koristili zamrznuto povrće, a meso je uvijek najbolje kupiti svježe u mesnici, ako je moguće. Kako bi ovo jelo na žlicu bilo zasitnije, u lonac smo dodali i noklice.

SASTOJCI:

  • pola kilograma junetine od plećke ili vrata
  • 400 grama graška
  • dvije glavice luka
  • dva režnja češnjaka
  • jedna mrkva
  • malo slatke mljevene paprike
  • žlica do dvije pasirane rajčice
  • ulje
  • sol, papar, lovor, majčina dušica i peršin

Za noklice:

  • jedno jaje
  • malo soli
  • par kapi ulja
  • dvije žlice brašna

PRIPREMA:

  • Meso narežite na kockice, usitnite luk i češnjak i narežite mrkvu na kockice ili kolutove
  • Na malo ulja pržite luk pa dodajte meso. Kada je meso izgubilo krv, dinstajte ga još malo dok ne ispari sva tekućina
  • Dodajte mrkvu, kratko popržite pa dodajte češnjak, mljevenu papriku i suhe začine po želji
  • Zalijte vodom toliko da prekrije sve sastojke u loncu pa postepeno podlijevate i kuhajte oko sat vremena
  • Za to vrijeme napravite smjesu za noklice tako što ćete u jedno razmućeno jaje dodati malo ulja, sol i postepeno brašno. Tijesto treba biti malo rjeđe i odstajati.
  • Kada je meso skoro pa skuhano, dodajte malo pasirane rajčice i grašak pa nakon što sve opet prokuha i kuha kraće vrijeme, najmanjom žličicom ukuhajte noklice.
  • Smanjite vatru i kuhajte na lagano još desetak minuta pa kad je gotovo, pustite da odstoji.

Ostale recepte iz naše bakine kuhinje možete potražiti na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap