Bakina kuhinja: Juneći braciole ili punjena junetina u saftu za prste polizati

Ana Kanazir
3. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Juneći braciole je popularno talijansko jelo u kojem glavnu ulogu ima punjena junetina. Uz to je važan i saft, a može se poslužiti uz krumpir, palentu ili neki drugi prilog. Toliko je fino da je možete jesti i samo s kruhom.

Punjena junetina s palentom u saftu

Punjena junetina | Foto: Mirovina.hr

Punjena junetina u saftu oduševit će baš svakoga. Iako vam za pripremu možda i treba malo više truda, na kraju će se on isplatiti, a vi ćete samo dobivati pohvale svojih ukućana.

SASTOJCI:

  • 800 ml pasirane rajčice
  • 450 g junećih odrezaka (4 komada)
  • 250 ml crvenog vina
  • 50 grama sušenih grožđica
  • 120 g pancete
  • 70 g naribanog parmezana + kora parmezana
  • 7 češnja češnjaka
  • 4 kriške sira ementalera
  • 2 manja luka
  • 2 žlice ajvara
  • malo starog kruha
  • sol i papar po želji
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • šaka svježeg peršina

PRIPREMA:

Priprema prije kuhanja

Stari kruh koji ćete koristiti za punjenje nasjeckajte na kockice (dakle, ne treba ga biti previše). Uronite ih u mlijeko i odmah ocijedite i stavite u posudu u kojoj ćete pripremati punjenje. Nasjeckajte luk i češnjak koje ćete koristiti za punjenje i za dinstanje. Dio dodajte komadićima kruha, dodajte i grožđice, peršina po želji i malo maslinovog ulja da se sastojci donekle povežu.

Nakon što ste ovo napravili, na red dolazi meso. Tanko narežite junetinu na 4 šnicle i dobro istucite. Šnite pancete stavite na istučenu junetinu, a zatim i krišku ementaler sira na to. Zarolajte istučene šnicle junetine napunjene nadjevom koji ste pripremili i čačkalicama zatvorite rubove.

Kuhanje

U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepecite rolade dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Stavite meso sa strane. U isti lonac dinstajte preostali luk i češnjak. Kada je gotovo, dodajte vino i pustite da ispari na laganoj vatri, tako će luk upiti aromu vina, a ostatak će većinom ispariti.

Kada vino ispari dodajte pasiranu rajčicu i malo vode (ne previše da bude lonac pun kao juha, polovica je dovoljna). U lonac vratite zapečene rolade i dodajte koricu parmezana. Posolite i popaprite po želji i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dva do tri sata.

Izvadite čačkalice iz mesa i poslužite rolice odmah s malo umaka i prilogom. Mi smo uz to napravili palentu. Dobar tek!

Slične recepte možete vidjeti ispod:

[BAKINA KUHINJA] Jetrica na saft sa žgancima - po starinski i jeftino
Saft s mesom na kockice i pored njega tijesto mašnice
Bakina kuhinja: Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
Slane rolade od špinata i ajvara na drvenom podlošku servirane sa slaninom i kobasicama
Bakina kuhinja: Slana rolada od špinata ili ajvara koja je najfinije predjelo
Copy link
Powered by Social Snap