[BAKINA KUHINJA] Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
Ako nas i jedno jelo vraća u bakinu kuhinju, onda su to jetrica na saft sa žgancima. Većina djece neće se pretjerano oduševiti kada im baka na stol stavi ovaj ručak, ali s godinama će svakako otkriti čari ukusnog, jeftinog i brzo pripremljenog obroka. Sadržaj je to našeg današnjeg tanjura pa ćemo s vama podijeliti kako mi pravimo jetricu na saft s palentom.
Pola kilograma jetrice kupili smo za samo deset kuna na gradskoj tržnici, što je inače redovna cijena. Luk, češnjak i ostale začine imamo kod kuće. Za ovu priliku koristili smo instant palentu, a vikendom si svakako damo truda pa miješamo žgance od mješavine domaćeg kukuruznog i pšeničnog brašna.
Tajna našeg recepta za ovaj saft dobro su zapečena jetrica na dinstanom luku, prije nego što ih podlijemo vodom te neizostavni lovorov list.
SASTOJCI
- pola kilograma jetrice
- velika glavica crvenog luka
- dva režnja češnjaka
- tri žlice ulja
- sol i papar
- lovorov list
- malo crvene paprike
- žličica koncentrirane rajčice
- ostali začini po želji
- šalica instant palente
- 10 grama maslaca
- decilitar vrhnja ili mlijeka po želji
PRIPREMA
- Na ulju u dubokoj tavi dobro popržimo crveni luk i dodamo očišćenu jetricu koju dobro zapržimo uz stalno miješanje. Na samom kraju dodamo češnjak.
- Podlijevamo vodom postepeno i dinstamo oko 20 minuta uz dodatak lovorovog lista i malo crvene paprike te koncentrata rajčice.
- Pred kraj dodamo sol i papar te ostale začine po želji.
- Za to vrijeme u tri šalice posoljene ključale vode dodamo jednu šalicu instant palente i miješamo nekoliko minuta uz dodatak maslaca te malo vrhnja ili mlijeka po želji na samome kraju.
Poslužite s mladim lukom ili svježim krastavcima uz decilitar vina. Dobar tek!
Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected]