[BAKINA KUHINJA] Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Odlazak u restorane umirovljenici si od svojih malenih mirovina ne mogu priuštiti, ili barem ne mogu to činiti često. No, to nije razlog da neka klasična restoranska jela ne napravimo kod kuće. Jedan takav ručak mi smo pripremili za deset kuna po osobi, dok bi nas u restoranu koštao najmanje 70 kuna. Riječ je o medaljonima lungića s glivanja u laganom umaku s njokima i zelenom salatom kao prilogom. Dobro, možda ne izgleda kao u restoranu, možda je skromnije i manje uskusno, ali je i dalje vrlo dobra zamjena “originalu” za svaki dan.

Foto: Mirovina.hr

Restorani su gotovo dva mjeseca bili zatvoreni, ali to umirovljenicima i ne predstavlja bitnu razliku iz dva razloga. Od malenih mirovina jesti vani (osim ako u pitanju nije piknik) ne mogu si priuštiti, a istovremeno su dovoljno dobri kulinarski majstori da se snaći mogu i u vlastitoj kuhinji. Ipak, mi smo se zaželjeli jednog klasičnog restoranskog jela – lungića s gljivama.

Moramo priznati da je sedam puta skuplja verzija bolja od naše, ali mi smo sve sastojke za četiri osobe ugrabili na sniženju i platili ih samo 40 kuna. Pola kilograma lungića na akciji u trgovačkom centru koštalo je 20 kuna, pola kilograma njoka šest kuna, pakiranje smeđih šampinjona od 250 grama sedam kuna, a kiselo vrhnje tri kune. Malenu glavicu domaće zelene salate na tržnici smo platili četiri kune. Dobili smo i umirovljenički popust prilikom kupovine u trgovini, ali taj ostatak stavljamo u “kasicu” za mrvice začina i kapljice ulja koje smo koristili.

Foto: Mirovina.hr

Kako smo sastojke već naveli, prelazimo odmah na pripremu.

PRIPREMA:

  • Lungić očistiti i narezati na medaljone željene debljine. Mi smo se odlučili za tanje, kako bi ručak koji smo ipak pripremali u tjednu bio brže gotov. Na malo zagrijanog ulja u tavi zapečemo kratko medaljone s obje strane po nekoliko minuta i maknemo sa strane. Posolimo i popaprimo.
  • Očišćene i krupnije narezane šampinjone prepržimo kratko na masnoći od prethodno zapečenog mesa, posolimo da puste sok te maknemo s vatre.
  • Tavicu u kojoj se nalazi malo soka od pečenja mesa i gljiva lagano pobrašnimo, promiješamo, dodamo malo češnjaka, vode te začina po želji kako bismo dobili umak.
  • U umak vratimo meso i gljive, lagano dinstamo oko 20 minuta uz dodavanje vode po potrebi. Pred kraj dodamo kiselo vrhnje, peršin i ostale začine po želji.

Poslužimo s kuhanim njokima i domaćom zelenom salatom začinjenom maslinovim uljem i prirodnim jabučnim octom.

Dobar tek!

Javljate nam vaša jela na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Sezonski kolač s jagodama

Poriluk s jajima

 

Copy link
Powered by Social Snap