Bakina kuhinja: Jelina pita od oraha i lisnatog tijesta savršen je kolač za blagdansko razdoblje
Slasna Jelina pita savršen je kolač za blagdansko razdoblje između Božića i Nove godine. Za njenu pripremu vam ne treba previše sastojaka, a neće vam oduzeti ni previše vremena. Orasi i jaja, glavni su sastojci ove ukusne pite koju će voljeti svi, i stari i mladi. Donosimo vam stari recept za kolač koji u susjednim državama zovu Juliš pitom i Julka šnitom.
Jelina pita jednostavan je kolač i savršen za blagdansko razdoblje između Božića i Nove godine. Ovaj kolač obožavat će svi, od velikih do onih najmanjih, jer je riječ o slastici čiji su najvažniji sastojci lisnato tijesto, jaja i orasi. Oduševit će vas okusom i izgledom. Jako je popularan u susjednim zemljama gdje ga nazivaju Julka šnitom i Juliš pitom.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
-
6 jaja
-
20 dekagrama šećera
-
20 dekagrama mljevenih oraha
- 5 žlica brašna
- dva lisnata tijesta
SASTOJCI ZA KREMU/FIL:
- pola litre mlijeka
- 5 žlica oštrog brašna
- 1 vanilijin šećer
- 30 dekagrama margarina
PRIPREMA:
- Izmješajte posebno žumanjke i posebno bjelanjke.
- Mlijeko i brašno skuhajte kao puding.
- U ohlađeno dodajte margarin.
- Od listanog tijesta ispecite dvije kore.
- Na koru se stavi polovina kreme, a onda na tu kremu se stavlja kora koju ste ispekli od oraha i preko toga ide ostatak kreme, a na vrh druga kora lisnatog tijesta.
- Cijeli postupak pripreme traje oko 35 do 40 minuta, a nekima i manje, ovisno o iskustvu.
Ovaj ukusan kolač će odlično osladiti vaša nepca, a za dodatnu slatkoću, koru možete posuti šećerom u prahu. Sve ostale recepte možete pogledati ovdje.