Bakina kuhinja: Jelina pita od oraha i lisnatog tijesta savršen je kolač za blagdansko razdoblje

Luka Bumbak
29. prosinca 2024.
Novosti
A- A+

Slasna Jelina pita savršen je kolač za blagdansko razdoblje između Božića i Nove godine. Za njenu pripremu vam ne treba previše sastojaka, a neće vam oduzeti ni previše vremena. Orasi i jaja, glavni su sastojci ove ukusne pite koju će voljeti svi, i stari i mladi. Donosimo vam stari recept za kolač koji u susjednim državama zovu Juliš pitom i Julka šnitom.

Jelina pita recept | Foto: Mirovina.hr

Jelina pita jednostavan je kolač i savršen za blagdansko razdoblje između Božića i Nove godine. Ovaj kolač obožavat će svi, od velikih do onih najmanjih, jer je riječ o slastici čiji su najvažniji sastojci lisnato tijesto, jaja i orasi. Oduševit će vas okusom i izgledom. Jako je popularan u susjednim zemljama gdje ga nazivaju Julka šnitom i Juliš pitom.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 6 jaja
  • 20 dekagrama šećera
  • 20 dekagrama mljevenih oraha
  • 5 žlica brašna
  • dva lisnata tijesta

SASTOJCI ZA KREMU/FIL:

  • pola litre mlijeka
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 1 vanilijin šećer
  • 30 dekagrama margarina

PRIPREMA: 

  • Izmješajte posebno žumanjke i posebno bjelanjke.
  • Mlijeko i brašno skuhajte kao puding.
  • U ohlađeno dodajte margarin.
  • Od listanog tijesta ispecite dvije kore.
  • Na koru se stavi polovina kreme, a onda na tu kremu se stavlja kora koju ste ispekli od oraha i preko toga ide ostatak kreme, a na vrh druga kora lisnatog tijesta.
  • Cijeli postupak pripreme traje oko 35 do 40 minuta, a nekima i manje, ovisno o iskustvu.

Ovaj ukusan kolač će odlično osladiti vaša nepca, a za dodatnu slatkoću, koru možete posuti šećerom u prahu. Sve ostale recepte možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap